Astăzi, 30 mai, Direcția Generală Anticorupție sărbătorește 14 ani de la înființare. Instituția a fost înființată în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană, ca structură specializată pentru prevenirea și combaterea corupției în rândul personalului Ministerului Afacerilor Interne, ea fiind subordonată direct ministrului afacerilor interne. La nivel local, D.G.A. își coordonează activitățile prin intermediul Serviciilor Județene Anticorupție.

Lucrătorii D.G.A. sunt ofițeri de poliție judiciară abilitați să efectueze, în condițiile prevăzute de lege, activități de prevenire și descoperire, precum și acte de cercetare penală dispuse de procurorul competent referitoare la infracțiunile anume stabilite în acest sens prin legea nr. 78 din anul 2000. Având în vedere că o componentă importantă a Direcţiei Generale Anticorupţie este prevenirea săvârşirii faptelor de corupţie, Serviciul Judeţean Anticorupţie împreună cu grupul de iniţiativă COGITO, alcătuit din elevi de liceu din municipiul Sibiu şi un profesor, participă la Maratonul Internaţional al Sibiului din data de 01.06.2019, cu proiectul D.A.C. – Decât AntiCorupţie (http://maratonsibiu.ro/dac-decat-anticoruptie-9015/).

În cadrul acestui proiect se doreşte educarea anticorupţie a elevilor din liceele din judeţul Sibiu, prin organizarea de ateliere în cadrul cărora elevii implicaţi în proiect vor fi informaţi/instruiţi cu privire la aspecte referitoare la infracţiuni de corupţie, competenţele D.G.A. și modalităţi de sesizare.

În urma desfăşurării acestor ateliere, elevii vor „traduce” informaţiile primite şi vor elabora, sub supravegherea ofiţerilor S.J.A. Sibiu, un Ghid Anticorupţie pe înţelesul tinerilor. Acest Ghid Anticorupţie va fi ulterior tipărit şi prezentat în liceele din judeţul Sibiu de către elevii realizatori şi ofiţerii de prevenire ai S.J.A. Sibiu.

Pentru realizarea acestui proiect s-au înscris la Maratonul Internaţional al Sibiului 57 de alergători (lucrători ai S.J.A. Sibiu, elevi, poliţişti, cetăţeni) care au fost sprijiniți de peste 70 de susţinători.

„Având în vedere aportul semnificativ pe care cetățenii sibieni îl pot aduce structurii noastre prin sesizarea faptelor de corupție săvârșite de personalul M.A.I. despre care iau sau au cunoștință, vă informăm că, la nivelul județului nostru, Direcția Generală Anticorupție este reprezentată de Serviciul Județean Anticorupție Sibiu, cu sediul principal în municipiul Sibiu, str. Revoluției, nr. 4-6, iar pentru sesizări, structura noastră poate fi contactată la numerele de telefon 0269/208322 și 0269/208415, precum și la nr. de fax 0269/208416 sau la adresa de e-mail [email protected]”, transmit reprezentanții D.G.A.

De asemenea, cetățenii sibieni care vor să facă sesizări în acest sens, se pot prezenta și personal la sediul indicat mai sus sau la sediul Instituției Prefectului Sibiu, situat pe str. Andrei Șaguna, nr. 10, în cadrul programului de audiențe organizat la biroul Serviciului Județean Anticorupție Sibiu, în fiecare zi de miercuri, între orele 1200-1500.

În egală măsură, sesizările privind faptele de corupție ale personalului M.A.I. pot fi făcute și la numărul 0800.806.806 – linia verde anticorupție a D.G.A.

Articolul precedentDosare penale pentru șoferi băuți la volan
Articolul următorPolițiștii sibieni, în stradă în acest weekend. Recomandările IPJ