278 de elevi din județul Sibiu și-au abandonat studiile, în anul școlar 2017 – 2018. Potrivit IȘJ Sibiu, fenomenul de abandon se manifestă în aproximativ aceiași parametri ca în anii școlari precedenți, la circa 0.60 0.70%.

Conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, în anul școlar 2016 – 2017 au abandonat școala 291 de elevi, în 2015 – 2016 – 297 elevi, 2014 – 2015 – 305 elevi, iar în 2013 – 2014 – 428 elevi.

În anul școlar 2017 – 2018, au fost reintegrați în școli 74 de elevi, care se aflau în abandon în anul școlar precedent. Abandonul școlar la învățământul primar și gimnazial este prezent mai ales în unitățile școlare din mediul rural. La nivel liceal și profesional, elevii care abandonează școala provin cu precădere din mediul rural”, explică prof. Gheorghe Bîrză, inspector școlar general.

În județul Sibiu, motivele abandonului școlar se referă la situația materială precară a familiilor din mediul rural, plecarea elevilor în străinătate, elevi cu CES care nu fac față sistemului educațional și eleve căsătorite.

Potrivit IȘJ Sibiu, printre unitățile școlare cu elevi în abandon se numără Școala Gimnazială nr. 10 Sibiu, Colegiul Tehnic „Independența” Sibiu, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară „Terezianum” Sibiu, Liceul Tehnologic Iacobeni, Liceul Tehnologic „S. Valerian” Tîrnava, Școala Gimnazială Blăjel, Școala Gimnazială Jina, Școala Gimnazială Poiana, Școala Gimnazială Nocrich și Centrul Școlar de Educație Incluzivă nr. 1 Sibiu.

În ceea ce privește fenomenul de absenteism, și acesta a rămas neschimbat în raport cu anii precedenți. Cu toate că gradul de participare la educație a înregistrat procente mai ridicate față de anul școlar precedent și decât media pe țară, la majoritatea nivelurilor de școlaritate fenomenul absenteismului rămâne o problemă nerezolvată pentru multe dintre unitățile școlar”, explică prof. Gheorghe Bîrză.

Printre școlile care au înregistrat un număr ridicat de absențe nemotivate se numără, conform unui raport al IȘJ Sibiu, Școala Gimnazială nr. 10 Sibiu, Școala Gimnazială nr. 4 și 5 Mediaș, Școala Gimnazială Nocrich, Școala Gimnazială Bazna, Școala Gimnazială Blăjel și Școala Gimnazială Jina. La nivel liceal/ profesional, se remarcă pe acesr plan Colegiul Tehnic „Mediensis” Mediaș, Liceul „T. Cipariu” Dumbrăveni, Liceul Tehnologic „H. Coandă” Sibiu și Colegiul Tehnic „Independența” Sibiu.

Pentru a preveni și a reduce aceste două fenomene, abandonul și absenteismul școlar, IȘJ Sibiu a demarat mai multe proiecte aflate în curs de desfășurare în acest an școlar. De asemenea, în perioada 2018 – 2020 se vor derula și programe cu finanțare europeană care sprijină strategia națională privind reducerea părăsirii timpurii a studiilor.

Articolul precedentHC Sibiu începe primul retur de campionat cu un meci pe teren propriu
Articolul următorDin 1 noiembrie, plata parcării în Sibiu se poate face prin intermediul SMS-ului