În confruntarea finală pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni participă Călin Georgescu (independent) şi Elena Lasconi (USR).

Vineri este ultima zi a campaniei electorale pentru turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidenţiale din acest an.

În diaspora, votarea a început. Prima secţie fiind deschisă în Noua Zeelandă, la Auckland, la ora 1:00 (ora României).

Votarea în străinătate la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe parcursul a 3 zile:

  • vineri (6 decembrie) între orele locale 12:00 şi 21:00
  • sâmbătă (7 decembrie) şi duminică (8 decembrie), între orele locale 7:00 şi 21:00
  • Votarea se poate prelungi până la ora 23:59 pentru cetăţenii care se află în sediul sau la rând la secţia de votare.

Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin a început marţi, după publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Curţii Constituţionale care a validat, luni seară, rezultatul primului tur al prezidenţialelor.

Potrivit hotărârii CCR, în turul doi al prezidenţialelor vor participa Călin Georgescu, candidat independent, şi Elena Lasconi, candidat al Uniunii Salvaţi România, în această ordine.

Curtea Constituţională a respins, luni, solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur şi a confirmat şi validat scrutinul, stabilind că turul doi are loc pe 8 decembrie, la care vor participa Călin Georgescu (independent) şi Elena Lasconi (USR).

Decizia a venit după ce, joia trecută, CCR a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule de la primul tur al prezidenţialelor, iar BEC a transmis luni Curţii rezultatele parţiale ale renumărării voturilor exprimate, fără rezultatele din mai multe secţii din străinătate.

Marţi, Biroul Electoral Central a transmis o circulară către birourile electorale, în care precizează că, în perioada de la încheierea campaniei electorale pentru turul al doilea al prezidenţialelor şi până la terminarea votării, transmiterea de mesaje text sau audio-video pentru influenţarea opţiunii privind exercitarea dreptului de vot este considerată propagandă şi se sancţionează conform legii. Sesizările în acest sens trebuie transmise, în regim regim de urgenţă, agenţilor constatatori.

În circulară BEC se reaminteşte că sâmbătă, 7 decembrie, ora 7:00, se încheie campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin, urmând ca votarea în ţară să se desfăşoare duminică, 8 decembrie, în intervalul orar 7:00 – 21:00.

“Astfel, arătăm că, în perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi momentul încheierii votării, transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii privind exercitarea dreptului de vot este considerată ca fiind o acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia”, precizează BEC.

De asemenea, în circulară se arată că, potrivit dispoziţiilor art. 55 lit. t) şi ale art. 56 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 370/2004, “continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia constituie contravenţie care se constată de către ofiţerii, agenţii şi subofiţerii din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Română şi Jandarmeriei Române, precum şi de către poliţiştii locali, urmând ca aceştia să aplice sancţiunile prevăzute de lege”.

“Pe cale de consecinţă, arătăm că sesizările, plângerile şi solicitările privind continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia trebuie transmise, în regim de urgenţă, agenţilor constatatori anterior menţionaţi pentru a dispune potrivit competenţelor ce le revin în condiţiile legii”, se mai precizează în document.

Cifre despre prezența la urne, publicate online în timp real

Autoritatea Electorală Permanentă se vor publica în mod constant, pe toată perioada în care sunt deschise secţiile de vot, date privind prezenţa alegătorilor la urne colectate din SIMPV, iar în data de 8 decembrie, după ora 21,00 (ora României) – datele privind centralizarea rezultatelor alegerilor colectate din SICPV.

După închiderea secţiilor de votare, în baza informaţiilor furnizate de SICPV, se vor publica în timp real date provizorii, parţiale şi finale privind rezultatele alegerilor.

Secţiile de votare din România se deschid duminică, la ora 7:00, şi se închid la ora 21:00. Alegătorii care se află deja în incinta secţiei de votare la ora închiderii, precum şi cei care stau la coadă în afara secţiei pentru a intra şi vota îşi pot exercita dreptul de vot până la ora 23:59.

În diaspora votarea începe cu două zile mai devreme, iar secţiile vor fi deschise până duminică seara, la ora locală 21,00. Procesul de votare se poate prelungi, de asemenea, până aproape de miezul nopţii, pentru a permite tuturor celor prezenţi la secţie sau la rând să îşi exprime opţiunea electorală.

Articolul precedentȘEDINȚĂ CRUCIALĂ LA CCR PE TEMA RELUĂRII ALEGERILOR PREZIDENȚIALE – ÎNTÂLNIRE INFORMALĂ
Articolul următorRUSIA ACUZĂ SUA DE “INTERVENŢIE” ÎN ALEGERILE PREZIDENŢIALE DIN ROMÂNIA