34 de persoane au murit în urma accidentelor rutiere, anul trecut. Potrivit unui raport al Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu, în 2018 s-au produs 196 de evenimente rutiere grave, ce s-au soldat cu decesul a 34 de persoane și rănirea gravă a 193 de oameni.

Conform IPJ Sibiu, principalele trei cauze ale accidentelor rutiere au fost: neadaptarea vitezei și viteză excesivă (36 de accidente rutiere, soldate cu 15 persoane decedate și 35 de răniți grav), neacordare de prioritate la pietoni (25 de accidente rutiere soldate cu patru morți și 21 de răniți grav) și indisciplină a pietonilor (22 de accidente rutiere soldate cu cinci morți și 18 răniți grav).
Polițiștii sibieni au aplicat, pe linia combaterii conducerii autovehiculelor cu viteză excesivă sau neadaptată, 10.165 de sancțiuni contravenționale și au reținut 333 de permise de conducere.
Pe linia combaterii neacordării de prioritate pietonilor, au fost aplicate 463 de sancţiuni contravenţionale, aplicându-se totodată ca măsură complementară şi reținerea permisului de conducere, iar pe linia combaterii indiscipinei pietonale polițiștii sibieni au sancționat contravențional 1.622 de persoane.
În ceea ce privește accidentele rutiere ușoare, în anul 2018, la nivelul jud. Sibiu, s-au înregistrat 246 de accidente soldate cu rănirea ușoară a 544 de persoane.
“Din analiza accidentelor rutiere produse pe raza județului Sibiu rezultă faptul că neadaptarea vitezei sau viteza excesivă se regăsește ca și cauză generatoare comună în modul de producere al accidentelor grave și ușoare, aspect ce determină orientarea, cu prioritate, a activităților preventive, cât și a celor reactive, în scopul creșterii fermității și combaterii ori reducerii acestei principale cauze generatoare de accidente rutiere. De asemenea, evidenţiem faptul că din totalul celor 542 accidente rutiere grave şi uşoare, într-un număr de 343 asemenea accidente au fost implicaţi conducători auto localnici, aspect ce determină intensificarea activităţilor preventive în vederea reducerii riscului rutier”, arată IPJ Sibiu.
Zilele de vineri și sâmbătă prezintă cel mai ridicat risc rutier din punct de vedere atât al numărului accidentelor rutiere, cât și al consecințelor umane. Zilele de luni, marți și miercuri reprezintă zilele cu cel mai scăzut risc de accident.
Din punct de vedere al orei de producere, cele mai multe accidente s-au înregistrat în intervalul orar 14 – 22, interval în care se concentrează şi cele mai mari valori în rândul persoanelor decedate.
Tot în cursul anului 2018, polițiștii din cadrul birourilor/formaţiunilor de profil, au reţinut un număr total de 3.068 de permise de conducere pentru fapte contravenționale, precum alcoolul ori viteza.
În ceea ce priveste certificatele de înmatriculare retrase, la nivelul IPJ Sibiu, au fost retrase 1.030 de certificate de înmatriculare, majoritatea în cadrul acţiunilor organizate în comun cu reprezentanţii R.A.R.
În perioada 2014-2018, numărul conducătorilor auto cercetați pentru comiterea infracțiunii de conducere a unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe pe drumurile publice a crescut de la 220 la 331 (+111, 50,4%). Față de anul 2017, în anul 2018, numărul conducătorilor cercetați a crescut cu 88, respectiv 36,2%.

Articolul precedentÎn 2018, polițiștii sibieni au intervenit la peste 17.000 de evenimente și au aplicat amenzi de peste 16 milioane lei
Articolul următorVideo: Valea Oltului blocată noapte trecută în urma unor alunecări de stânci