Unul dintre asistenții medicali de la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) a Spitalului Județean Sibiu fost diagnosticat pozitiv cu COVID-19 și se află acum internat la Secția de Boli Infecțioase, starea sa fiind staționară.

Sergiu Danciu a anunțat, sâmbătă seara, pe pagina sa de Facebook că are coronavirus.
“În bătălia Covid trebuia început cu testarea personalului și apoi a tuturor pacienților care veneau la spital, nu să intri în contact fără să știi. Să stai în terapie să ți se spună că nu mai vine cazul și în 20 de minute apare la ușă… Bine că șefii stau acasă și vorbesc doar prin telefon, materiale închise la șeful de secție în vestiar… Medici care stau în cabinet și asistenții și infirmierele să intre la pacienții suspecți… Stați opt ore, că nu sunt materiale! Nu se știe dacă are Covid, dar nici nu l-am testat! Rușine Spitalul Clinic Județean Sibiu – Secția ATI. #pozitivcovid19☹asistent medical. Poate vă treziți la realitate, domnul manager”, a scris Sergiu Danciu. 
La postarea sa au comentat mai multe cadre medicale. 
“Da Sergiu…tu vii cu febră de o săptămână la muncă… Cazul a venit joi… Problemele de genul există, nu le neg… dar să dai vina pe alții e ușor… Din cauza ta, acum suntem atâția în izolare la domiciliu… Not funny”, a scris un asistent medical al SCJU Sibiu.

Anchetă pentru a stabili cum s-a produs infectarea

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu desfășoară în prezent o anchetă pentru a determina cum s-a produs infectarea. Totodată, se află în curs de realizare ancheta epidemiologică de către Direcția de Sănătate Publică pentru a determina și izola toate persoanele cu care asistentul a avut contact în interiorul și în afara Spitalului. 
“Din primele date disponibile, se știe că asistentul efectuează în timpul liber și îngrijiri la domiciliu, iar începând din 16 martie a intrat în contact cu o familie revenită în țară din Germania, dar nu a informat Spitalul, expunându-i astfel la risc pe colegii din secție”, spune Cornel Benchea, managerul SCJU Sibiu.
Potrivit Spitalului, la data de 26 martie, dată la care primul pacient suspect de COVID -19 a ajuns la secția ATI a Spitalului Județean, fiind refuzat de spitalele din Cluj și Timișoara, secția ATI avea disponibil echipamentul necesar de protecție și anume: 280 măștiFFP2 și FFP3 (la dispoziția medicului de gardă); 260 combinezoane impermeabile; 25 viziere; 30 ochelari de protecție; 3000 mănuși nitrilex; 1408 bucăți de protecție încălțăminte.
“Pacientul a sosit la spital în izoletă, intubat și a fost primit pe secție doar după ce s-a echipat corespunzător tot personalul. Prin urmare, șansele de infectare din această sursă sunt minime. Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu face eforturi zilnice pentru menținerea unui flux de aprovizionare constantă și pentru suplimentarea stocurilor de materiale sanitare si de protecție, în ciuda disponibilității reduse pe piață a produselor. De la începutul anului, s-au achiziționat constant astfel de materiale, iar fondurile necesare sunt disponibile”, a mai completat Benchea.

Articolul precedentAutoritățile au raportat încă patru decese cauzate de infecția cu coronavirus. Astfel, la nivel național, bilanțul a crescut la 34.
Articolul următorCORONAVIRUS: 308 noi cazuri de îmbolnăvire în utimele 24 de ore