Fotografiile lui Emil Fischer care ilustrează bisericile din judeţul Sibiu pot fi văzute, începând de joi, 20 septembrie, în Sala Multimedia a Casei Albastre din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal Sibiu.

ExpoziţiaÎn lumina timpului” aduce în atenţia publicului fotografii realizate de Emil Fischer, având ca subiect biserici din județul Sibiu. De asemenea, în cadrul expoziției este recreat un laborator fotografic similar cu cel în care Fischer și-a desfășurat activitatea. „Aparatura ilustrează felul în care lumina era folosită ca materie primă; fotograful urmărește fotonul din momentul în care se reflectă asupra subiectului, prin obiectivul camerei, îl capturează pe clișeu sau film și îl transpune în laborator pe hârtie fotografică“, explică Sergiu Chideșa, curatorul expoziţiei de la Casa Albastră.

Născut la Plovdiv în Bulgaria, în anul 1873, Emil Fischer și-a început cariera fotografică în București ca ucenic în atelierul fotografului Gustav Weber. Între anii 1891-1897 s-a mutat la Brașov, unde a activat alături de Carl Muschalek, în atelierul acestuia. În anul 1897, Emil Fischer a cumpărat atelierul pictorului si fotografului Theodor Glatz, de la nepoata acestuia, Camilla Asboth, atelier situat în Sibiu, Piața Mare nr.16. În anul 1900, s-a mutat pe strada Nicolae Bălcescu (atunci Heltauerstrasse) nr. 9, în sediul fostului atelier fotografic construit de Societatea de Asigurări Transilvania, locație din care urma să activeze pănă la pensionare. Din anul 1906, Emil Fischer a început colaborarea cu Asociaţiunea Transilvană. Cu timpul, a preluat și alte ateliere fotografice din Sibiu, ajungând cel mai cunoscut și căutat fotograf din regiune.

Până la moartea sa, în 9 mai 1965, Emil Fisher a primit numeroase premii și distincții care au atestat priceperea sa artistică și i-au răsplătit efortul depus în alcătuirea colecției sale.

În prezent, majoritatea clișeelor realizate de Emil Fischer sunt păstrate de Muzeul de Istorie „Casa Altemberger, din cadrul Muzeul Național „Brukenthal”, împreună cu echipamentul de laborator al fotografului.

Vă invităm la o expoziție ce propune vizitatorului să urmărească traseul luminii, deopotrivă marcat de spiritualitatea bisericilor propuse ca temă a selecției prezentate și de metamorfozarea acestora în imagini, trecând prin laboratorul fotografului”, spun organizatorii.

Expoziţia „În lumina timpului. Biserici din Județul Sibiu în colecția fotografului Emil Fischerrămâne deschisă la Muzeul Naţional „Brukenthal” până pe 4 noiembrie.

Articolul precedentBRAŞOV. Un buzoian a distrus o ţeavă şi contorul de gaz din cauza vitezei
Articolul următorPeste 160 de artiști pun în scenă ”Requiem” de Giuseppe Verdi, la Sala Thalia