Bolile cardiovasculare sau bolile cardiace sunt o categorie de boli care implică inima sau vasele sangvine. Bolile cardiovasculare rămân cea mai mare cauză a deceselor la nivel mondial, deși de-a lungul ultimelor două decenii rata mortalității cardiovasculare a scăzut în multe țări cu venit ridicat. În același timp, decesele și bolile cardiovasculare au crescut cu o viteză uimitor de rapidă în țările mici și cu venituri medii.

România se plasează pe locul 4  în Europa, după Rusia, Bulgaria și Ungaria în ceea ce privește numărul de bolnavi diagnosticați cu o afecțiune cardiovasculară. 

Potrivit statisticilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), bolile cardiace ischemice și accidentul vascular cerebral sunt cei mai mari ucigași din lume, reprezentând la nivel mondial un număr de 17 milioane de decese cauzate de boli de inimă, motiv pentru care sănătatea cardiovasculară trebuie să devină o prioritate pentru fiecare persoană. 

Factorii de risc în bolile cardiovasculare pot fi împărțiți în două categorii: factori de risc care nu pot fi influențați cum ar fi vârsta, istoricul familial sau sexul pacientului și factorii de risc care pot fi influențați: obezitatea, stresul, fumatul, sedentarismul, hipertensiunea arteriala, diabetul, colesterolul mărit.

Bolile cardiovasculare sunt de mai multe feluri.

– boli cardiace coronariene – funcționarea insuficientă a mușchiului cardiac și ca atare o circulație inadecvată a sângelui care alimentează mușchiul inimii.

– cardiomiopatia –  înseamnă deteriorarea funcției miocardului (mușchiul inimii), din orice motiv. 

– accidentul vascular cerebral – se produce ca urmare a întreruperii alimentării cu sânge către creier. Acest lucru se poate produce fie ca urmare a unui blocaj (accident ischemic) sau o ruptură a unui vas de sange (accident hemoragic).

– boala cardiacă reumatismală – deteriorarea mușchiului cardiac și a valvelor cardiace provocate de febra reumatică, determinată de bacterii streptococice.

– boala cardiacă congenitală – malformațiile structurilor cardiace care există la naștere pot fi provocate de factori genetici sau de expunerile la diferiți factori de risc în timpul sarcinii.

– anevrism de aortă și disecție.

– boala arterială periferică.

– tromboza venoasă profundă și embolismul pulmonar.

 

Articolul precedentIncendiu la un hotel din Păltiniș. Peste 100 de turiști evacuați
Articolul următorParfum cu iz de dosar penal pentru doi mureșeni prinși în Mediaș cu produse contrafăcute