La Crosul “15 Noiembrie” din Brașov şi-au anunţat participarea, până acum, atleţi străini din Germania, Croația, Italia, Irlanda, Cehia, Slovacia și Olanda.

Crosul “15 Noiembrie” ce va avea loc în acest an pe 11 noiembrie a primit Certificatul oficial de măsurare internaţională din partea AIMS (Association of International Marathons and Distance Races). Certificatul este valabil pentru o perioadă de patru ani şi atestă distanţa şi elevaţia traseului de concurs.

Spre deosebire de celelalte ediții, în urma măsurătorilor oficiale din acest an, punctul de start al crosului a fost stabilit în interiorul fostei Uzine de autocamioane „Steagu Roşu” (actualul Parc Industrial Roman) şi coincide, practic, cu punctul unde a izbucnit Revolta Anti-Comunistă din 15 Noiembrie 1987, la Secția 440.

Şi locul de sosire s-a modificat, finish-ul fiind lângă Prefectura Braşov, în linia dreaptă până la Modarom. Astfel, se creează premisele unui traseu extrem de rapid, pe care organizatorii așteaptă se se înregistreze rezultate de excepţie.

Competiţia va fi listată în calendarul AIMS şi deja a atras atenţia atleţilor din alte ţări, o serie dintre ei anunțându-și prezența la Crosul 15 Noiembrie, ediția a 29-a. Printre aceştia se numără atleţi din Germania, Croația, Italia, Irlanda, Cehia, Slovacia și Olanda. Prezentarea lor va fi făcută publică după încheierea tuturor formalităţilor de înscriere.

Atleții din România înscriși la categoria seniori vor avea şansa să puncteze într-un top al celor mai buni alergători români, pe lângă clasamentul internațional al elitelor. Clasarea în această ierarhie autohtonă (numai pentru seniori!) le va aduce premii suplimentare sportivilor din ţara noastră.

Înscrierile pentru cros (atleți amatori şi atleți de performanță/ legitimaţi) sunt deschise online pe site-ul www.crosul15noiembrie.ro şi se vor efectua pe site până joi, 8 noiembrie. Ulterior, înscrierile vor putea fi făcute în zilele de 9 şi 10 noiembrie, în punctele fixe din Braşov – Piaţa Sf. Ioan. Tot de la aceste puncte se vor putea ridica şi kit-urile de concurs.

“Voluntarii reprezintă o componentă esenţială în organizarea oricărui eveniment sportiv și tocmai de aceea la Crosul 15 Noiembrie din acest an o secţiune specială de înscrieri le este dedicată pe site-ul crosul15noiembrie.ro. Toţi cei care doresc să se implice activ în promovarea, bunul mers şi susţinerea evenimentului pot să aplice pe https://crosul15noiembrie.ro/2018/voluntari”, explică organizatorii.

Crosul  este o competiţie de atletism, dedicată atleților de elită, de performanță și legitimați, dar mai ales atleților amatori din România și din străinătate, și se desfășoară pe o distanță de cinci kilometri, pe străzile din municipiul Brașov, urmând același traseu pe care l-au parcurs manifestanții la 15 Noiembrie 1987.

Ambasadorul Crosului “15 Noiembrie” este Paula Ivan, atleta care deţine, în continuare, recordul olimpic în proba de 1.500 m.

Printre primii atleți de elită care şi-au anunţat participarea la eveniment se numără sportivii români Ancuţa Bobocel, Roxana Bîrcă, Alexandru Nicolae Soare şi Adrian Garcea, precum şi Sergiu Ciobanu, care reprezintă Irlanda.

Ce este Crosul  “15 Noiembrie”?

Crosul 15 Noiembrie marchează, prin sport, unul dintre cele mai semnificative momente ale istoriei recente a României şi Europei de Est.

Crosul este cea mai importantă competiție sportivă organizată anual la Brașov, în semn de omagiu pentru Revolta Anticomunistă din 15 Noiembrie 1987.
Are deja o istorie impresionantă, fiind una dintre cele mai longevive competiţii atletice de alergare urbană din România.
Traseul crosului, cu o lungime de 5 km, este același cu cel pe care manifestanții l-au parcurs pe străzile municipiului Brașov, în toamna lui ‘87.
An de an, la Crosul “15 Noiembrie” aleargă peste 800 de persoane, sportivi amatori de toate vârstele și sportivi legitimați la cluburi de atletism din România, dar și sportivi din alte țări (Europa, Africa, Asia, America de Sud).
Prima ediție a avut loc în anul 1990, iar întrecerea braşoveană a atras de-a lungul timpului personalități marcante ale atletismului românesc și internațional: Iolanda Balaş, Maricica Puică, Paula Ivan, Gabriela Szabo etc.
De asemenea, la crosul de la Braşov au alergat atleţi medaliaţi la Jocurile Olimpice şi la competiţiile internaţionale de mare anvergură: Constantina Diță, Maria Cioncan, Elena Buhăianu-Antoci, Cristina Iloc-Casandra, Iulia Negură-Olteanu, Ovidiu Olteanu, Ovidiu Tat, Florin Ionescu, Ion Luchianov.

Articolul precedentBRAŞOV | UPDATE. ISU participă la exerciţiul “Seism 2018” de la București cu forțe și mijloace
Articolul următorLucian Gancea, poliţistul mort acum şapte ani într-un accident rutier, omagiat la Sibiu