Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este unul dintre cele mai importante din calendarul ortodox, iar durata sa este schimbătoare în funcție de data Paștelui. De aceea, calcul nu se face, pur si simplu, tinând cont de data marii sărbători de vară. 

Sfinții Apostoli Petru și Pavel sunt cinstiți anual pe data de 29 iunie. Anul acesta, sărbătoarea va pica într-o zi de joi, miercuri 28 iunie, fiind ultima zi din postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

 

Postul începe în lunea următoare după Duminica Tuturor Sfinților sau prima Duminică după Rusalii. Având în vedere că Praznicul Cincizecimii cade mereu în funcție de data Paștilor, Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are dată și durată schimbătoare.

 

Concret, anul acesta, postul va începe în data de 12 iunie și va avea o durată de 17 zile, potrivit Basilica. 

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este un post ușor deoarece în 7 din cele 17 zile se poate mânca pește, fiind dezlegare, iar perioada anului în care se ține acest post abundă de legume și fructe autohtone. În zilele de 15, 17, 18, 19, 22, 24 și 25 va fi dezlegare la pește.

De asemenea, în această perioadă nu se fac nunți.

Articolul precedentComisia Europeană propune un buget de 189,3 miliarde de euro pentru 2024. Care sunt domeniile prioritare
Articolul următorCod portocaliu de vreme severă în 12 județe. Ce fenomene sunt așteptate – HARTĂ