Imobilul din Piața Mică nr. 22, o clădire monument istoric de clasa A a orașului datând din secolul XIV, construită în a doua incintă de fortificații înglobând zidurile medievale de apărare, s-a redeschis după finalizarea lucrărilor de reabilitare.

Primarul Astrid Fodor a prezentat clădirea și viitoarele funcțiuni pe care le vor avea aceste spații publice. În clădire va funcționa Casa Căsătoriilor, dar și birourile unor servicii publice.

Lucrările de reabilitare și restaurare au început în septembrie 2015 după ce Primăria Sibiu a semnat contractul cu asocierea SC Euras SRL (Satu Mare) – SC Antrepriza Montaj Instalații SA (Baia Mare). Valoarea contractului s-a ridicat la 11,9 milioane de lei, fonduri provenite din bugetul local al orașului. Un al doilea contract a fost semnat cu firma SC Euras SRL pentru lucrările de amenajare a sistemului de detecție la incendiu, anti-efracție și supraveghere video, rețelele de date și telefonie, sistemul de iluminat arhitectural, restaurarea picturii de pe fațada imobilului și amenajarea curții interoare, valoarea acestuia fiind de 1,5 milioane de lei. Lucrările au fost sistate pe o perioadă de 6 luni, până la încheierea celui de-al doilea contract.

Lucrările au fost efectuate cu materiale speciale, compatibile cu caracterul istoric al imobilului și au constat în următoarele:

* Consolidare: Fundația întregului imobil s-a consolidat printr-un procedeu special care a asigurat și stabilizarea terenului de fundare. Terenul din spatele imobilului s-a fixat prin lucrări importante, inclusiv prin turnarea de centuri de beton armat. S-a refăcut o porțiune prăbușită a zidurilor și s-a reconstruit după modelul inițial peretele dinspre Casa Artelor. De asemenea, s-au consolidat bolțile subsolului care erau în prag de prăbușire.

* Lucrări de reabilitare și restaurare a elementelor de arhitectură ale clădirii:

> Vechiul zid care exista în grădina imobilului s-a reconstruit

> Fațada exterioară a fost reabilitată cu mortare speciale, după modelul clădirii originale; fragmentul de pictură de pe fațadă a fost pus în valoare și restaurat de către pictori specialiști.

> S-a reabilitat cursiva, adica circulația exterioară de la etajul I, păstrându-se elementele orginale.

> S-au reabilitat scările care coboară spre grădină, iar grădina a fost transformată într-un spațiu de relaxare, cu bănci

> S-a reabilitat complet podul

> S-au restaurat bolțile gotice ale încăperilor

> S-au recondiționat și restaurant picturile și decorațiunile vechi de pe pereți

> S-au refăcut integral planșeele

> Tencuielile și finisajele s-au executat cu mortar, în acord cu caracterul clădirii

> Tâmplăria din lemn (ferestre, uși) a fost recondiționată sau înlocuită, după caz

> S-au recondiționat sau înlocuit pardoselile cu parchet din lemn

> Rețele noi de utilități

Clădirea urmează să fie mobilată și, odată cu încălzirea vremii, se vor amenaja curtea interioară și grădina. De asemenea, scările din grădină urmează să se placheze cu piatră, iar tâmplăria exterioară se va trata cu ulei de in.

Articolul precedentVideo/Sibiul are un nou sistem video de supraveghere în contextul Summit-ului
Articolul următorȘcoala “Nicolae Iorga”, extinsă din fonduri europene