În perioada 28-31 martie, la Grădinița nr. 5 din Sibiu, a evoluat un episod de îmbolnăviri cu suspiciune de gripă, cu 9 cazuri la copii și 3 la personal. Un singur copil cu formă medie de boală a necesitat internare, restul cazurilor fiind izolate la domiciliu, transmit reprezentanții DSP Sibiu.

De asemenea, două probe de la copii de 3 ani au fost trimise către Institutul Cantacuzino din București, iar rezultatul a fost pozitiv pentru virus gripal de tip AH3.

Încă din 01 aprilie, a fost declanșată o investigație epidemiologică și au fost implementate primele măsuri de control, în colaborare cu personalul medical școlar și conducerea unității.

„Colectivitatea a fost supravegheată din punct de vedere clinic, s-au intensificat măsurile de igienă curentă în colectivitate (aerisire, curăţenie şi dezinfecţie a suprafeţelor, veselei, tacâmurilor, jucăriilor; intensificarea igienei mâinilor, respectiv etichetei de tuse, adaptat nivelului de vârstă al grupului expus, care prezintă deprinderi de igienă în curs de formare) și au fost recoltate 2 probe pentru confirmarea diagnosticului de gripă. De asemenea, a fost recomandată și suspendarea activității a uneia din grupele grădiniței, unde s-au înregistrat 8 cazuri la copii, până în data de 05 aprilie”, spune Krisztina Gaal, purtător de cuvânt DSP.

Reprezentanții instituției au făcut o serie de recomandări pentru evitarea îmbolnăvirilor:

· Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugereaza gripa, inclusiv pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare;

· Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemanatoare gripei;

· Respectarea etichetei tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/stranut la nivelul regiunii interne a articulației cotului);

· Igiena adecvată a mâinilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;

· Evitarea aglomerațiilor;

· Triaj epidemiologic zilnic în orice tip de colectivitate, inclusiv pentru personalul medico-sanitar și auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistați cu simptomatologie respiratorie.

Articolul precedentIncendiu la o șură din Cisnădioara
Articolul următorOpt șoferi băuți, depistați la volan, în weekend