Sfânta Filofteia (var. Filofteea, Filoteea si, rar, Filoteia)  este sărbătorită în data de 7 decembrie. Ea este considerată ocrotitoarea copiilor. . În această zi există o serie de tradiții și de superstiții.

De sfânta Filofteia nu se folosesc obiecte ascuţite în casă. De asemenea, nu se taie pâinea cu cuţitul.Pe lângă tradiții, pe 7 decembrie se spune că nu este bine să lucrezi, iar oamenii credincioși care respectă această zi vor fi fi feriți de necazuri. Se mai spune și că femeile care nu puteau să rămână gravide se rugau cu ardoare sfintei.

Sfânta Filofteia a trăit în secolul al XIII-lea, în cetatea Târnovo, din Bulgaria. Din copilărie obișnuia să meargă la biserică și să le dăruiască celor săraci hainele ei și o parte din mâncarea pe care i-o ducea la câmp tatălui. Obiceiul acesta și ura mamei vitrege au atras ocări și bătăi din partea tatălui. Odată însă, pe când copila avea 12 ani, tatăl s-a mâniat aşa de tare încât a aruncat cu toporul spre ea şi a omorât-o pe loc.

Conform unei tradiții bisericești, imediat după moarte trupul său nu a putut fi mutat din loc. Episcopul a rostit nume de cetăți, mănăstiri și biserici; doar când a pronunțat numele bisericii domnești din Argeș trupul a putut fi ridicat, înțelegându-se prin aceasta că voința sfintei era să ajungă acolo. Sfintele moaşte au fost aduse în biserica domnească de la Argeş, iar în anul 1517 ele au fost aşezate în mânăstirea de la Curtea de Argeş, ctitoria domnitorului Neagoe Basarab.

În acesta zi se obișnuielte să se dea de pomană copiilor săraci.Aceștea primesc haine și hrană caldă, iar cei care fac aceste fapte bune vor fi ocrotiți și feriți de boli.

În ziua praznicului, nu se folosesc obiecte ascuțite în gospodărie, iar pâinea se rupe cu mâna la masa. Aduce mare ghinion dacă încălcați aceste reguli. Interdicția amintește de felul în care Sfânta Filofteia a fost ucisă de către tatăl său.

În această zi nu se spală, nu se calcă, nu se coase și nu se fac treburi prin gospodărie.

Articolul precedent21 de tineri voluntari vor urma cursuri de pregãtire la ISU Sibiu
Articolul următorAccident în Cornățel. Două femei și un bărbat au ajuns la spital