Potrivit presei din Olanda, furtul Coifului de la Coțofenești a fost orchestrat de o grupare de motocicliști din Olanda, la comanda unui interlop român.
Valoroasele opere de artă, inclusiv coiful de aur al orașului Cotofenești, au fost furate ca monedă de schimb pentru a ajuta un infractor român să evite o pedeapsă cu închisoarea, au declarat surse bine informate.
Acest lucru face ca cel mai probabil scenariu să fie că vestigiul dacic, de neînlocuit, vechi de 2.500 de ani, să fie încă în stare intactă. „Indiciile că nu a fost topit sunt tot mai numeroase”, a declarat o sursă apropiată anchetei poliției. Coiful este probabil încă în Olanda „Probabil stă întins undeva lângă Heerhugowaard, înfășurat într-un prosop”, spun sursele.
„Coiful, furat de la un muzeu fără pază”
În noaptea de 24 spre 25 ianuarie, niște spărgători au folosit o bombă pirotehnică pentru a forța o ușă de la Muzeul Drents, unde era expusă expoziția „Dacia, imperiu al aurului și argintului”. Se pare că, în decurs de patru minute, hoții de artă au spart două vitrine cu ciocane mari și au furat coiful dacic de la Cotofenești și trei brățări de aur, cu o valoare totală a asigurării de 5,8 milioane de euro. Detaliu remarcabil: în timpul jafului, autorii au scăpat coiful o dată, a declarat o sursă pentru RTL Nieuws.
Poliția a făcut imediat tot ce a putut pentru a recupera patrimoniul românesc. Ancheta s-a concentrat curând asupra orașului Heerhugowaard și a zonei înconjurătoare din Olanda de Nord. Poliția a făcut razii la domicilii și depozite și a arestat șapte suspecți , inclusiv Douglas W. (36), Bernhard Z. (35) și Jan B. (20).
Înainte ca Jan B. să fie arestat, poliția a lansat o operațiune sub acoperire. Agenții s-au dat drept reprezentanți ai cumpărătorilor străini ai coifului dacic. Au oferit 400.000 de euro, sumă pe care se spune că B. ar fi refuzat-o. Când operațiunea a eșuat, B. a fost în cele din urmă arestat.
Sursa: Realitatea din Justitie