Concertul pentru două piane și percuție de Béla Bartók va fi interpretat în premieră la Sibiu, joi 12 decembrie 2019, de către Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat, condusă de dirijorul Marijn Simons. Soliști vor fi Monica Florescu și Karina Șabac – pian, respectiv Andrei Marcovici și Gabriel Barani – percuție. Evenimentul va avea loc la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu și este organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sibiu.

Concertul pentru două piane si percuție de Béla Bartòk a fost scris de compozitor în anul 1937 și există în două versiuni, cea camerală intitulată ”Sonata pentru două piane și percuție”, iar a doua, o varianta denumită ”Concert pentru două piane, percuție și orchestra” scrisă în 1940. Premiera acestei lucrări a avut loc mai intâi la Basel și apoi la New York, interpretată de compozitor și soția lui, Ditta Pàsztory-Bartók la al doilea pian. “Avusesem intenția cu ani în urmă de a compune o lucrare pentru pian și percuție. Treptat convingerea a crescut în mine că un singur pian nu ar fi într-un echilibru satisfăcător în relație cu timbrul penetrant al instrumentelor de percuție. Astfel, planul s-a alterat, ajungându-se la două piane” preciza în 1938 Béla Bartók într-un eseu de perezentare a lucrării.

Dacă percuționistul Gabriel Barani și dirijorul Marijn Simons sunt prezențe constante și bine-cunoscute publicului sibian iar Monica Florescu și Andrei Marcovici sunt muzicieni ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii de Stat Sibiu, Karina Șabac face parte din tânăra generaţie de muzicieni români care trăiesc și lucrează în străinătate. A cântat în recitaluri de pian ca solistă cu orchestră pe scenele din întreaga lume. A organizat – ca Director Artistic – festivalurile internaţionale “Royal” la muzeul Cotroceni, Bucuresti, “Rumänische Kammermusikabende in Berlin” (Germania) şi “Zarva-Zile de Artă Romanească în Vaals şi Valkenburg” (Olanda). În 2019 a înregistrat cele 6 Partite de Bach pentru Coviello Glassics- Germania, dublul CD ieșind în 2020.

În programul serii mai poate fi ascultată ”Suita ardelenească op.6” de Pascal Bentoiu, o lucrare ce reflectă o esențializare a folclorului muzical românesc.

Biletele pentru concert pot fi achiziţionate de la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat Sibiu (Sala Thalia, Str. Cetăţii nr.3-5), de luni până vineri între orele 10-12 și 13 -16 și online pe www.iabilet.ro. 

Articolul precedentProgram special, de sărbători, la Piața Volantă “Transilvania”
Articolul următorAvrigean amendat cu 2.000 de lei, după ce a recoltat 300 de kilograme de cetină de brad ilegal