Având în vedere anotimpul rece și faptul că nu mai sunt nici trei săptămâni până la prima lună calendaristică de iarnă, polițiștii sibieni fac o serie de recomandări șoferilor. Astfel, pentru prevenirea producerii evenimentelor rutiere pe fondul condițiilor meteo dificile, polițiștii îi sfătuiesc pe șoferi:
-
Înainte de a pleca la drum, să se informeze temeinic despre condiţiile meteo şi starea părții carosabile de pe traseul vizat!
-
Să se asigure că sistemul de dezaburire al mașinii este în stare perfectă de funcționare!
-
Să folosească obligatoriu luminile de ceață, doar în timpul manifestării acestui fenomen meteo!
-
Să circule cu viteză redusă în condiții de vizibilitate scăzută, carosabil umed, ud, alunecos!
-
Să mărească distanța între autovehiculele!
-
Să se asigure foarte bine înainte de efectuarea manevrei de schimbare a direcției de deplasare!
-
Să semnalizeze din timp orice astfel de manevră!
-
Să nu frâneze brusc!
-
De asemenea, nu uitați că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Potrivit legislaţiei în vigoare, respectiv art. 102 alin. (1) pct. 28 din OUG nr. 195/2002 republicată, privind circulaţia pe drumurile publice modificată şi completată de O.G. nr. 5/2011, proprietarii de autovehicule au obligaţia legală, atunci când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei de a-şi echipa autovehiculele cu anvelope de iarnă. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
Sancţiunea contravenţională aplicată este amenda de la 9 la 20 puncte, iar ca măsură complementară se dispune reţinerea certificatului de înmatriculare.
Legislația în vigoare nu condiţionează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de starea părţii carosabile, respectiv atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu polei, gheaţă sau zăpadă.