Fostul ministru de Externe consideră că mulți dintre cei condamnați în marile dosare de corupție au găsit portița prin care să scape: condițiile de detenție din România, cu mult sub statele dezvoltate din Uniunea Europeană.

 

„Dezbaterea privid situația Elenei Udrea se poate discuta, judiciar, dar atunci când vorbim de persoane necondamnate defiitiv este o chestie de morală. Nu poate fi exclusă o pedeapsă complementară până la execuție. Condițiile de detenție din România reprezintă chichița de care se prevalează mulți. Am fost mult timp după Rusia și Grecia la condiții precare de detenție, motiv pentru care multe complete de judecată spuneau că pedeapsa nu poate fi executată.

A fost o decizie interesanta a CJUE. O hotărâre a unei curți Constituționale care nu ține de justiție. Pe baza acestei chestii s-au făcut multe rejudecări pentreu refacerea anchetei judiciare. CJUE ne-a arătat că statul de drept are grave probleme. Consecința condamnării Elenei Udrea a pornit de aaici.

 

Realmente, faptul pentru care a fost cineva condamat trebuie ca și țara de unde se extrădează să incrimineze fapte. Avem 109 cetățeni fugiți din țară, unii cu mare relevanță, dar față de care există o anumită tăcere. Sunt mulți plecați în state care au acorduri de extrădare cu România. Există o instituție care ar trebui să recupereze prejudiciile de pe urma marilor condamnați, dar nu face mai nimic”, a declarat Cristian Diaconescu în emisiunea „Legile Puterii”

Articolul precedentMinisterul Afacerilor Externe salută rezoluția ONU: „A fost un demers necesar, având în vedere agresiunea rusă împotriva Ucrainei”
Articolul următorProfiler de top, analiza momentului despre Elena Udrea. Filmul evadării fostului ministru