15 miniștri din Cabinetul Ciucă au menționat în CV-urile lor una sau ambele instituții de studii în securitate din România: Colegiul Național de Apărare sau Academia Națională de Informații.

Mai exact, șapte miniștri liberali din opt au absolvit fie una dintre aceste școli, fie amândouă. În ce privește miniștrii PSD, șase din nouă au studiat într-una din cele două instituții. Iar de la UDMR, doi din patru, spune o analiză semnată de Cațavencii.

Așadar, putem spune că Guvernul României este dominat în proporție de 70% de oameni cu tendințe militare.

În frunte, se află Nicolae Ciucă, de profesie militar. Îl are ca purtător de cuvânt pe Dan Cărbunaru, fost chestor în Ministerul de Interne și absolvent al Colegiului de Apărare, dar și al Academiei de Informații.

Și Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, pare cât se poate de bine instruit, atâta vreme cât, potrivit CV-ului, său a urmat ambele instituții: Colegiul Național de Apărare și Academia Națională de Informații.

România este singura țară din Uniunea Europeană unde un serviciu secret militarizat, STS, stabilește cu cine au votat alegătorii. De asemenea, suntem singura țară NATO – cu excepția Turciei și Statelor Unite ale Americii – cu servicii secrete militarizate. Suntem, de asemenea, țara NATO cu cele mai mari efective de agenți pe cap de locuitor și cu cele mai mari bugete procentuale alocate serviciilor secrete.

În 2016, de exemplu, numărul cadrelor SRI și SIE aflate pe statul oficial de plată era de 30.444, de aproape trei ori mai mult decât cadrele angajate în 1989 în Departamentul Securității Statului, care număra atunci 13.000 de subofițeri și ofițeri activi.

Nu se cunoaște însă numărul colaboratorilor acoperiți ai Serviciilor de astăzi. 

Articolul precedentMinistrul Sănătății: Ce se știe despre OMICRON – Cât de INFECȚIOASĂ este noua variantă COVID
Articolul următorO familie a dorit să-şi dezgroape ruda decedată de COVID-19, pentru a o putea îmbrăca