Premierii Poloniei, Cehiei și Sloveniei sunt în cel mai fierbinte punct de pe planetă. Cei trei au ajuns la Kiev, în Ucraina, în a 20-a zi a războiului pornit de Vladimir Putin. Aceștia s-au întâlnit, marți seară, cu Volodimir Zelenski.

Volodimir Zelenski a anunțat că „vizita la Kiev în aceste momente dificile pentru Ucraina este o mărturie puternică de sprijin”, într-un mesaj postat pe Facebook.

În imaginile publicate se văd cei cinci lideri, Volodimir Zelenski, premierul polonez, Mateusz Morawiecki, vicepremierul polonez Yaroslav Kachinsky, prim-ministrul Cehiei, Peter Fiala, și prim-ministrul Sloveniei Yanez Yansha, alături de mai mulți consilieri.

„Mă bucur că vă cunosc, sunteți bineveniți”, au fost cuvintele cu care i-a întâmpinat Zelenski pe cei patru lideri. 

Înaintea întâlnirii, cei trei prim-miniștri au transmis un mesaj în timp ce analizează harta Ucrainei. 

„Aici, în Kievul sfâșiat de război, se face istoria. Aici libertatea luptă împotriva unei lumi a tiraniei. Aici se decide viitorul tuturor. UE sprijină Ucraina, care poate conta pe ajutorul prietenilor săi – am venit cu acest mesaj, astăzi la la Kiev”, a scris premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, pe Twitter.

 

Prim-miniștrii polonez, ceh și slovac au ajuns în capitala Ucrainei chiar în timpul stării de asediu, decretată pentru Kiev pentru următoarele 48 de ore. Este așteptat un atac important al forțelor ruse asupra capitalei în aceste zile.

„Trebuie să oprim această tragedie cât mai curând posibil”, a declarat Morawiecki la sosirea în capitala ucraineană, potrivit agenţiei poloneze de presă PAP, preluată de EFE.

„Acest război este rezultatul acţiunilor unui tiran crud care atacă civili, bombardează oraşe şi spitale din Ucraina”, a scris liderul polonez pe contul său de Facebook, făcând aluzie la preşedintele rus Vladimir Putin, relatează agerpres.ro.

Cei patru politicieni au călătorit la Kiev cu trenul. Ei doresc să discute cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi cu premierul Denis Şmihal. Călătoria a fost convenită în prealabil cu liderii UE la summitul informal de la Versailles de săptămâna trecută.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi reprezentanţi ai guvernului american au fost, de asemenea, informaţi cu privire la această călătorie.

Articolul precedentLiderul PNL, Florin Cîțu: ”Suntem foarte, foarte aproape” de momentul decisiv pentru independența energetică a României
Articolul următorAdrian CÂCIU: ”Criza prețurilor la energie poate fi atenuată și prin reforma Pactului de Stabilitate și Creștere”