Grupul Parlamentar al PNL din Camera Deputaților a depus săptămâna aceasta, în Parlament, o moțiune simplă împotriva ministrului Petre Daea ca urmare a “modului dezastruos în care acesta a gestionat criza pestei porcine africane în România”, după cum a declarat deputatul PNL Nicolae Neagu, vicepreşedintele PNL Sibiu, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută vineri.

“Moțiunea simplă vine să sancționeze gravele derapaje din domeniul securității alimentare și a combaterii epizooțiilor, atribut al ministrului conform Hotărârii de Guvern nr. 830/2016. Din momentul în care a apărut primul focar de pestă porcină africană în România, am auzit de la actualul ministru al agriculturii doar scuze, pasând întreaga responsabilitate fie Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, fie medicilor veterinari, fie Comitetului național pentru situații speciale de urgență, fie centrelor locale de combatere a bolilor, fie prefecților din județele respective”, spune Neagu.

Deputatul de Sibiu este de părere că Petre Daea trebuia să impună prevederile Planului de Convergență al României pentru pesta porcină africană, document care transpune Directiva Consiliului 2002/60CE.

“Nu s-au luat măsurile de biosecurizare a fermelor comerciale prin organizarea de cordoane epidemiologice și nici la securizarea traseelor rutiere către centrele de abatorizare pentru valorificarea animalelor sacrificate voluntar de necesitate. Ministrul Petre Daea a scăpat din mână situația și a neglijat avertismentele timpurii. Ne referim aici la informările venite de la Comisia Europeană, DG-Agri, DG-Sante și EFSA, precum și la cele făcute de SRI și adresate factorilor de decizie cu privire la iminența apariției pestei porcine africane în România și la pericolul răspândirii bolii pe teritoriul țări. Prin Ordinul MADR nr.300/2017 pentru stabilirea tipurilor și exploatațiilor de creștere a suinelor și Ordinul comun al MADR/ANSVSA nr.20/2018 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind condițiile de biosecuritate în exploatațiile de suine, s-au făcut derogări nepermise, coborându-se gradul de biosecuritate în fermele de suine și facilitând astfel difuzia virusului pestei porcine africane. Nu putem explica de ce ministrul Daea nu a solicitat Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor reluarea de urgență a programului de inspecții-examene clinic în explicatiile cu animale, așa cum se face în toata Europa”, a mai declarat Nicolae Neagu.

Potrivit acestuia, Comisia Europeana prin Decizia 709/2016 a introdus toate județele afectate direct în zona roșie de restricție și carantină, România fiind singura țară din Uniune în această situație “jenantă și tragică în același timp”.

“Lipsa de acțiune și de viziune a domnului Daea a contribuit semnificativ la răspândirea fulgerătoare a epidemiei, în vreme ce în alte țări în care pesta porcină africană și-a făcut apariția cu doi ani de zile înainte de România, acestea au reușit să țină sub control focarele; în țara noastră, în doar 3 luni, s-a ajuns la peste 900 de focare în 13 județe, iar în fiecare zi mai apare un focar. Singura măsură luată a fost uciderea a peste 250000 de porci! Fermierii au fost lăsați singuri cu situațiile de criză, am asistat la situații aberante de sechestru în depozite și ferme, animalele ajungând să se canibalizeze! Nici până azi nu a fost stabilită și comunicată public lista unităților de abatorizare pentru sacrificarea animalelor și procesarea cărnii provenite din zonele de protecție și supraveghere, așa cum prevede legea. Domnul ministru Petre Daea a reușit performanța ca în România pesta porcină africană să evolueze necontrolat, evoluție nemaiîntâlnită în alte state UE afectate, cu un efect devastator asupra crescătorilor de porci și industriei de profil. După ciuma lui Caragea, pesta porcină africană marca Daea este cea mai gravă epidemie care lovește România! Fermierii și toți cei care vroiau să taie un porc pentru masa de Crăciun așteaptă de la Guvern răspunsuri și decizii! Din păcate, iresponsabilitatea și neglijența concertate la maxim a actualului Guvern au contribuit la înregistrarea unei pagube enorme industriei de profil din România, ce se va întinde peste mai mulți ani, timp în care vom consuma carne de porc produsă de alții! Sute de milioane de euro, după unii specialiști 1 miliard de euro pe “apa sâmbetei”. Asta da performanță economică! Cum era cu :Mândri că suntem români? Fac un apel către toți colegii parlamentari să voteze moțiunea simplă dacă le pasă cu adevărat de soarta românilor și de securitatea alimentară a României!”, a mai precizat Neagu.

Deputatul a subliniat că la Sibiu vor fi distribuite flyere de informare a sibienilor pivind combaterea pestei porcine africană.

Articolul precedentIncendiu la vegetaţie uscată. Intervin pompierii
Articolul următorHC Sibiu debutează în noul sezon competițional