Donație semnificativă de echipamente medicale din partea INCCI Luxembourg (Institutul Național de Chirurgie Cardiacă și Intervenție Cardiologică) la Spitalul Clinic Județean de Urgență Sibiu. Donația reprezintă un prim pas în implementarea la Sibiu a proiectului SOS – Aorta care are ca obiectiv creșterea calității serviciilor medicale de urgență cardiovasculară pentru locuitorii județului Sibiu și județelor limitrofe.

Un set de echipamente de înalt nivel a fost deja adus la SCJU în vara anului 2019. Dintre acestea, cele mai importante aparate sunt un C-Arm – unitate de imagistică mobilă utilizată în timpul procedurilor chirurgicale pentru care urmează procedurile de omologare și autorizare, o consolă de laparoscopie cu 4 canale, instalată în cadrul blocului operator, un aparat electronic de monitorizare a pacienților, instalat în cadrul secției Chirurgie II, baloane de contrapulsație – în proces de omologare,  sisteme Impella – în proces de omologare, o consolă de ablație – în proces de omologare, un sistem de supraveghere postoperatorie a pacienților, cu stație și monitoare – în proces de omologare, un sternotom electric cu încărcător (5), în proces de omologare și mai multe piese de mobilier, ecrane și echipamente digitale.

Donația a fost propusă de către dmedicul Gabriela Cozmanciuc, membru și examinator în Consiliului European de Chirurgie Vasculară (ESVS), medic primar chirurgie cardiovasculară, cu 25 de ani de experiență chirurgicală internațională și care colaborează cu SCJU Sibiu încă de la începutul anului 2019.

„Proiectul SOS-Aorta are menirea de a acoperi un deficit de servicii cardiovasculare (anevrisme aortice (AA), sindroame aortice acute (SAA), incluzând disecția aortică (DA), hematoamele intramurale, ulcerul aterosclerotic penetrant, traumatismele aortei, pseudoanevrisme, afecțiuni aterosclerotice și inflamatorii, precum și boli genetice și anomalii congenitale (de exemplu, coartacția de aorta, anomalii congenitale ale rădăcinii aortice), pacienți cu traumatisme) pentru județul Sibiu, dar și Alba, Vâlcea, Hunedoara. Către SCJU vin săptămânal între 6 și 10 pacienți cu boli cardio-vasculare severe (și aprox. 400 anual), care nu pot fi tratați, respectiv operați la SCJU și sunt direcționați către alte unități medico-sanitare cum ar fi spitalul din Târgu Mureș, unde intră pe listele de așteptare. Ne dorim ca în viitorul apropiat să putem trata pacienții local, la Sibiu, și un prim pas în acest sens este această donație generoasă de echipamente pentru spitalul județean. Legătura mea cu România este permanentă, activitatea mea internațională mi-a permis să mă dezvolt profesional, dar revin constant în țară pentru pacienții mei. De aceea m-a bucurat propunerea de la Sibiu, sunt astfel tot mai aproape de ei și pot ajuta acolo unde este cel mai mult nevoie de competențele mele”, declară Dr. Gabriela Cozmanciuc, medic primar chirurgie cardiovasculară, Sibiu.

Proiectul SOS – Aorta va acoperi o populație de peste 1.300.000 de persoane cu servicii de urgență pentru boli cardiovasculare, precum și servicii de chirurgie cardiacă și vasculară pentru pacienții bolnavi cronici.

Articolul precedentFC Hermannstadt, victorie cu CS Mioveni
Articolul următorNasser Chamed de la Gaz Metan a fost convocat la naționala statului Comore