Naționala feminină de baschet 3×3 a României s-a calificat la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo din 2020, ediția de debut a 3×3 – ului în calitate de disciplină olimpică. Sibiencele Alexandra Uiuiu și Elizabeth Pavel, sportive titrate ale peisajului baschetbalistic românesc, au contribuit semnificativ la această calificare, reprezentând România la o serie de turnee internaționale, culminând cu prezența la Jocurile Europene de la Minsk 2019 și la FIBA 3X3 Euro Cup 2019.

Un progres remarcabil se poate observa în cazul Alexadrei Uiuiu, care reușește prin prestațiile ei, să urce peste 70 de pozitii în ierarhia națională Fiba 3 X 3 și încheie sezonul preolimpic pe poziția 4 la nivel național, respectiv pe poziția 80 la nivel mondial.

Calificarea la Jocurile Olimpice de vară Tokyo 2020 nu este singura realizare istorică a celor două jucătoare, ele fiind active și în afara sferei de atlet, prin fondarea la Sibiu a primului club sportiv profesionist dedicat baschetului 3×3 din Romania – BC 3 X 3 Elite, devenind astfel parte activă în dezvoltarea și promoarea acestei noi probe olimpice.

Alături de România s-au mai calificat direct la turneul Olimpiada: Rusia, Mongoloia și China, celelalte patru locuri rămase, urmând fi atribuite după ce se vor disputa o serie de turnee de calificare preolimpice.

„Simpla prezentă la Jocurile Olimpice este o realizare senzatională pentru 3 X 3 -ul românesc si trebuie felicitate toate părtile implicate, începând cu jucătoarele, continuând cu Federația Română de Baschet și nu în ultimul rând, cu promotorii și oamenii de 3 x 3 din România”, spune Traian Petru, director executiv al BC 3 X 3 Elite.

Articolul precedentIncendiu la o anexă gospodărească pe strada Mașiniștilor
Articolul următorȘoferul vinovat de accidentul grav de la Cârțișoara a fost arestat