Maria Ittu şi Lidia Vodicica sunt două sibience care, miercuri, au fost sărbătorite de Casa Judeţeană de Pensii cu flori, tort şi dulciuri. Cele două bunicuţe au mulţumit printre lacrimi pentru gest, oferindu-le celor prezenţi lecţii de istorie din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi din anii pe care i-au trăit odată cu ţara.

Maria Ittu a fost contabilă şi, de origine, este din Poplaca, judeţul Sibiu. S-a născut pe 13 iulie 1918 şi, în prezent, locuieşte cu fiica cea mică pe strada Dragoş Vodă din Sibiu.
La 100 de ani de existenţă, îşi doreşte sănătate şi linişte, petrecându-şi timpul alături de cei dragi şi urmărind ştirile politice, zi de zi şi cunoscând şi date despre referendumul din weekend.
Ţin cu familia! Să nu se distrugă familiile! Tinerii din ziua de azi să fie credincioşi, să înveţe, să se căsătorească, să facă familie. Aşa era şi pe vremea mea. Familia e iubită de Dumnezeu“, este părerea femeii.
Cea de-a doua sărbătorită a fost Lidia Vodicica, originară din Ucraina, dar stabilită de mulţi ani în Sibiu. S-a născut pe 5 iunie 1918 şi în prezent locuieşte pe Calea Poplăcii, în Sibiu.
Soțul a murit prea repede, la 60 și ceva de ani, era cehoslovac. Copilăria a fost grea, am fost cinci copii la părinți. Mama nu avea serviciu, că pe atunci nu era așa nevoie mare, aveam gospodăria, casa, pământ pe care îl dădeam în arendă, pentru a primi grâu, făină. Eu făceam cel mai mult treabă. Mama era cu mâncarea, eu mă ocupam de curățenie. Dormeam toți frații într-un pat, unul lângă altul. Acum, nu mai e nimeni. Toți au murit, eu am rămas cu Dumnezeu”, povesteşte femeia, care locuieşte cu nora sa.
În poveştile ei aminteşte şi despre anii ’40, o perioadă grea pentru familia ei. “Am fugit la gară atunci, în anii ’40. Acolo nu am putut urca în niciun tren, că era aglomerat. Am stat două zile în gară până să prindem locuri. Și am ajuns la Râmnicu Vâlcea. Acolo era lumea săracă, a fost greu”, destăinuie femeia.

Bucuria de pe chipul doamnelor s-a datorat Casei Judeţene de Pensii Sibiu.

“Proiectul acesta a fost o acțiune de suflet, de dragoste de țară. Ne-am propus să căutăm în baza noastră de date oameni de 100 de ani şi, aşa, le-am găsit pe aceste două bunicuțe extraordinare”, a spus Dorel Aldea, directorul Casei Judeţene de Pensii Sibiu.

 

Articolul precedentJuniorii HC CSȘ Sibiu participă la un turneu din Serbia
Articolul următorAccident între o maşină şi un microbuz, la Sibiu