Sâmbătă, 24 noiembrie, de la ora 16, iubitorii de vânătoare și literatură cinegetică sunt așteptați la Muzeul Cinegetic ”August von Spiess” la un eveniment editorial excepțional dedicat lui August von Spiess și Ionel Pop.

Evenimentul constă în lansarea a două volume vânătorești, tipărite în a doua ediție, și anume: “Gurghiu – Domeniul Regal de vanatoare in trecut si astazi” de August von Spiess și “Caleidoscop” de Ionel Pop.

A doua ediție a volumelor menționate aduc capitole noi, ilustrații suplimentare și o harta a Văii Frumoasei înainte de construirea barajului de la Oașa pentru Caleidoscop, cât si o serie de ilustrații noi cu desene de la vânătorile arhiducelui Rudolf din Transilvania secolului XIX, ale artistului Franz von Pausinger, din colectia Bibliotecii Nationale a Austriei pentru volumul dedicat Gurghiului.

„Gurghiu – Domeniul regal de vânătoare în trecut și astăzi” a fost publicată pentru prima dată în 1928 în limba germană și reprezintă o monografie a zonei Gurghiului bazată pe cele mai vechi date istorice disponibile în acel moment și pe relatările autorului despre partidele de vânătoare și administrarea fondului cinegetic din timpul regelui Ferdinand.

„Cartea a fost scrisă în amintirea și sub impresia morții regelui Ferdinand, de care bunicul era foarte apropiat pe linie de vânătoare și ecologie, moartea regelui fiind pentru el o lovitura foarte grea”, a declarat dr. Helga Stein.

„Caleidoscop” este o apariție inedită, care umple un gol în spectrul de specialitate. Ediția de față este îngrijită de paionatul și colecționarul Alexandru Bârsan, care în cuvântul înainte menționa: „Așa se face că, după o pauză îndelungată, Ionel Pop este readus în actualitate printr-o serie de povestiri inedite, cu adevărat fascinante și pline de savoare cinegetică, preluate din manuscrisele La hotarul umbrelor… și Genius loci. Veți avea prilejul să descoperiți un nou stil literar, cu totul aparte și original pentru Ionel Pop, de o înaltă finețe psihologică și încărcat de un dramatism veritabil”.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 24 noiembrie, când se vor sărbători și 129 de ani de la nașterea corifeului literaturii cinegetice românești, Ionel Pop.

Ambele volume tipărite în condiții grafice de excepție au apărut sub egida Editurii Honterus din Sibiu.

Articolul precedentAngajatorii pot depune locurile vacante pentru persoane cu dizabilități
Articolul următorIncendiu la o șură, în Alma. Intervin pompierii