În săptămâna 15 – 18 aprilie, conducerea Consiliului Județean Sibiu a avut mai multe întâlniri cu elevi de gimnaziu și de liceu de la Școala nr.18, Liceul Teoretic ”Constantin Noica” (inclusiv Structura Liceul “Betania”), Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară ”Terezianum”, Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” și Liceul de Artă.

Consiliul Județean Sibiu a venit în întâmpinarea Programului “Săptămâna Școala Altfel” și a organizat o activitate practică de cultură civică, alături de președintele Daniela Cîmpean și de cei doi vicepreședinți: Christine Manta Klemens și Marcel Constantin Luca. La întâlnire au mai participat George Cune, președintele Consiliului Consultativ pentru politici de tineret, și consilierii județeni Adelaida Fulea și Cătălin Stanciu.

”Ideea întâlnirii cu voi a venit din constatarea că sunt foarte mulți adulți instruiți care nu cunosc ce înseamnă Consiliul Județean sau Consiliul Local si cu ce se ocupa acestea. Cred că cei mai buni mesageri pentru adulți puteti fi voi, tinerii. E important să fiți niște oameni informați. Vrem să ținem aproape de voi, să avem o comunicare constructivă și mă bazez pe voi că o să fiți cetățeni activi”, le-a spus președintele Daniela Cîmpean elevilor.

În fiecare zi din cadrul acțiunii ”Cultura civică, ALTFEL” președintele și vicepreședinții Consiliului Județean Sibiu au făcut o scurtă prezentare a Consiliului Județean Sibiu, accentuând atribuțiile pe care această instituție la are în domeniul asistenței sociale, al școlilor unde învață elevii cu nevoi speciale, al sănătății, culturii, în domeniul salubrizării, al infrastructurii de drumuri județene, al Aeroportului. Elevii au aflat care sunt toate cele 22 de instituții și servicii publice aflate în subordinea Consiliului Județean Sibiu.

După ce și-au însușit cunoștințele teoretice, elevii au regizat o ședință de consiliu județean. Au ascultat intonarea imnului național, au ales un președinte și doi vicepreședinți și au venit cu propuneri pertinente pe care apoi le-au votat. Printre proiectele de hotărâre propuse s-au numărat: extinderea (lărgirea) drumului județean Sibiu-Cisnădie, suplimentarea curselor care fac legătura între Sibiu și Cisnădie, asigurarea transportului gratuit pentru elevii navetiști, modernizarea Spitalului Județean și dotarea cu aparatură nouă, renovarea Sălii Transilvania, amenajarea Dealului Gușteriței și transformarea lui într-un spațiu de agrement, construirea unui spital nou.

”E bine ca în permanență să participați la viața comunității. Atunci când ești informat și cunoști mai multe aspecte ale societății, poți să acționezi în cunoștință de cauză și poți să îi influențezi și pe alții. Fiind bine informat, implicarea ta devine mai puternică. Noi încercăm să facem din zona de administrație, percepută ca prea puțin îndreptată spre oameni, o administrație prietenoasă. A trăi în județul Sibiu ne creează tuturor niște obligații cetățenești, dar ne conferă și un patriotism local. A fi sibian, a fi cetățean al Sibiului este o <<chestie>> pe care o puteți spune oriunde cu fruntea sus”, a fost mesajul vicepreședintelui Marcel Luca pentru tineri.

”Când împliniți 18 ani vă îndemn să mergeți la toate votările pentru că e important să profitați de această ocazie să spuneți da sau nu pentru un grup politic sau pentru o persoană politică”, le-a spus elevilor vicepreședintele CJ Sibiu Christine Manta-Klemens.

George Cune, președintele Consiliului Consultativ pentru Tineret, le-a explicat elevilor cum se pot implica în acțiuni de voluntariat, voluntariatul fiind considerat de noile companii drept o modalitate de practică luată în calcul atunci când fac angajări. De asemenea, el le-a spus că pot să participe la activitățile pentru tineret care se fac în cele două centre din Sibiu, strada Nicolae Teclu, și în Rășinari. De asemenea, elevii au fost informați despre posibilitatea de a face propuneri de proiecte care sunt eligibile pentru finanțare de Consiliul Județean Sibiu, în cadrul Agendei pentru tineret.

”Dacă în anii anteriori, ne-am deschis porțile în cadrul Școlii altfel pentru elevii din clasele 0-IV, anul acesta ne-am îndreptat spre elevii de liceu, dar am fost bucuroșii să îi primim și pe cei de gimnaziu care au ținut neapărat să vină la Consiliul Județean Sibiu. Printre ei am avut și două eleve olimpice la Cultură civică, la faza județeană, și le urăm succes săptămâna viitoare la faza națională. A fost o încântare să avem atâția tineri în sala de consiliu, am fost plăcut surprinsă de interesul lor și de maturitatea cu care își argumentează ideile. Ca mama de două adolescente înțeleg bine tânăra generație, înțeleg ce așteptări au tinerii de la liderii locali și naționali. Tocmai de aceea, contactul cu ei, prin Consiliul Consultativ pentru Tineret pe care l-am creat pe lângă Consiliul Județean Sibiu, dar și prin alte întâlniri directe cu ei, ne ajută să ținem cont în deciziile pe care le luăm de interesele și așteptările tinerilor, astfel încât aceștia să aibă acces la educație, să fie răsplătiți pentru rezultatele excepționale, și să rămână să profeseze în Sibiu și în România”, a declarat la sfârșitul “Săptămânii Altfel” președintele CJ Daniela Cîmpean.

Articolul precedentTrafic îngreunat în zona localității Boița. Mașinile merg în coloană
Articolul următorO persoană și-a strivit degetele de la o mână după ce a folosit un utilaj