Senatorii au respins, miercuri, un proiect iniţiat de parlamentari AUR, care vizează abrogarea unor dispoziţii din Legea 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi campaniilor electorale, în sensul eliminării subvenţiilor acordate partidelor politice de la bugetul de stat, în scopul utilizării acestor sume “pentru acoperirea unor nevoi de ordin social”.

În raportul de respingere întocmit de comisia de specialitate se susţine că “această finanţare funcţionează şi la nivel european, fiind, de asemenea, necesară raportarea şi la anumite prevederi constituţionale”.

Reprezentanţii asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale ale societăţii civile au solicitat aviz nefavorabil în cazul acestui proiect de act normativ, pe motiv că, “potrivit art. 3 lit. d) din Legea nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale, sursa de finanţare a activităţii unui partid politic sunt şi subvenţiile de la bugetul de stat tocmai pentru a respecta principiul independenţei partidelor politice şi a candidaţilor faţă de finanţatori”.

În expunerea de motive, iniţiatorii afirmă că AUR a demonstrat în campania din 2020 pentru parlamentare că se poate face politică “strict din donaţii şi cotizaţii”.

“Este inacceptabil să vedem cum impozitele şi taxele românilor sunt utilizate pentru întreţinerea clientelei politice a partidelor. Prin urmare, iniţiativa de faţă abrogă prevederile legale prin care statul subvenţionează partidele politice, urmând ca sumele economisite să fie utilizate în scop social, ca primă destinaţie fiind recomandată infrastructura din domeniul sănătăţii, acolo unde românii mor în spitale care duc lipsă de investiţii”, potrivit proiectului de act normativ.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale a fost trimisă Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional.

Articolul precedentStatul îi va subvenţiona pe artişti şi în timpul măsurilor de relaxare
Articolul următorProgramul ”Prima canalizare”, finanțat cu 1,88 miliarde de euro din PNRR