La Centrul cultural-misionar „Ioan Lupaș” din cadrul Protopopiatului Săliște a fost inaugurată marți, 17 decembrie, expoziția „Crâmpeie din viața satului meu”. Vernisajul a avut loc după ședința administrativă lunară a preoților din Protopopiatul Săliște, prezidată de protopopul de Săliște, Petru-Toader Damian.

Preoții prezenți au participat la vernisaj și au fost colindați de un grup de elevi de la Școala Gimnazială din Săliște, însoțit de directorul unității școlare, prof. Marius Boromiz și cadre didactice. Cei 35 de elevi din cele două clase a IV-a, îmbrăcați în costume populare, au interpretat colindele pe care le cântă la spectacolele organizate în Săliște și în locurile unde mai merg să colinde.

„Este o activitate din cadrul Anului omagial al satului românesc prin care ne-am dorit să aducem fotografii de altădată din satele Protopopiatului nostru, punându-le în comparație cu fotografii de acum care surprind diferite activități sau diferite obiceiuri din aceste localități. Este un proiect desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Fotografiile sunt din mai multe sate ale Mărginimii Sibiului, în primul rând din localitatea Săliște, frecvente sunt fotografiile legate de întâlnirea Junilor din 28 decembrie în fiecare an, apoi fotografii din Gura Râului, care surprind diferite instantanee de la Sărbătoarea Portului Popular, de la un obicei foarte vechi din Mărginimea care se cheamă «Porunci» când, după terminarea Sfintei Liturghii, autoritățile locale comunică hotărârile care se iau la Consiliul local. Sunt fotografii de la Jocul din Pavilon, un alt obicei care se face mai rar, doar la Sărbătoarea Portului Popular, fotografii din Poiana Sibiului de la sfințirea bisericii din Vadu din anul 2016 și am găsit fotografii foarte vechi, imediat după anul 1900, prin care vedem cum arăta centrul localității Poiana Sibiului, cu oamenii de atunci. Sunt fotografii din Parohia Vale, de la un eveniment duhovnicesc din Vinerea Mare, Drumul Crucii, instituit de părintele Nicolae Oprișiu, fotografii din Parohia Broșteni foarte frumos realizate de doi copii de acolo, Ana Dicoiu și Elena Voicu. Sunt fotografii din Sibiel, de la Ispas, de la Înălțarea Domnului, când o ceată de băieți călare înconjoară toate troițele din sat și împreună cu ei merge un grup de fete care cântă «Sfântă Cruce nu te duce, că vin junii cu cai mulți», o cântare specifică Sibielului. Avem fotografii din Jina, de la sfințirea bisericii din anul 2012”, a spus protopopul Petru-Toader Damian.

Expoziția va fi deschisă pentru vizitare până la sărbătorile pascale din 2020.

Articolul precedentS-a decis dublarea alocațiilor pentru copii!
Articolul următorMai mulți locuitori din Șoala, Valea Viilor, Cașolț și Daia vor rămâne, joi, fără curent electric