Cea mai veche formaţie de dansuri populare din România, “Junii Sibiului”, va susţine spectacole la expoziţia mondială din Dubai, începând de duminică, până în 9 martie, în cadrul cărora vor prezenta inclusiv jocuri incluse în patrimoniul UNESCO, cum este Căluşul oltenesc, informează un comunicat de presă remis AGERPRES.

“Junii Sibiului, cea mai veche formaţie de dansuri populare din România, decorată cu Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler, de către Excelenţa Sa domnul Klaus Iohannis, Preşedintele României, îşi reafirmă statutul de emblemă a Sibiului şi implicit a României, fiind, în 27 februarie – 9 martie 2022, ambasadori ai tradiţiilor româneşti la Expoziţia mondială din Dubai. În onoarea Zilei României la Expo Dubai, în data de 28 februarie a.c. Ansamblul ‘Cindrelul-Junii Sibiului’ va susţine un spectacol extraordinar în Dubai Millennium Amphitheatre, un spaţiu special dedicat de organizatori pentru reprezentaţii culturale de excepţie. Conceptul artistic, semnat de coregraf şi manager Silvia Macrea, cuprinde obiceiuri şi dansuri populare de pe tot cuprinsul ţării, piese vocale şi instrumentale de mare valoare; nu vor lipsi jocurile fecioreşti şi Căluşul oltenesc, incluse în Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanităţii UNESCO, şi ‘Rapsodia Română’ a lui George Enescu”, se arată în comunicatul de presă menţionat.

Marţi, 1 martie, “Junii Sibiului” vor lua parte la ceremoniile oficiale organizate cu prilejul Zilei României la Expo Dubai şi vor oferi incursiuni în folclorul românesc prin tablouri muzical-coregrafice reprezentative pentru marile zone etnofolclorice ale ţării.

De asemenea, artiştii sibieni vor performa într-o serie de microspectacole în cadrul evenimentelor culturale desfăşurate în diferite spaţii din cadrul Expo Dubai: în Pavilionul României, pe Earth Stage şi pe Nation Stage.

“Invitaţia primită din partea Ministerului de Externe ne onorează, mai ales că aceasta este cea de-a treia prezenţă a ansamblului nostru la o expoziţie mondială, după participările la Expo Milano 2015 şi Expo Hanovra 2000. Dorim să arătăm lumii întregi cât de frumoasă şi bogată este ţara noastră, prin prisma cântecelor, a obiceiurilor şi a jocurilor populare”, declară coregrafa Silvia Macrea, manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale “Cindrelul-Junii” Sibiu.

Acţiunile celor de la “Cindrelul-Junii” sunt posibile cu finanţare din partea Consiliului Judeţean Sibiu.

Expoziţiile mondiale sunt organizate o dată la cinci ani, timp de şase luni, numărându-se printre cele mai vechi şi mai mari evenimente internaţionale din lume. Prima ediţie a avut loc în anul 1851, în Londra. Expo Dubai se desfăşoară în perioada 1 octombrie 2021 – 31 martie 2022, sub genericul “Connecting Minds, Creating the Future”. În Dubai, pentru prima oară în istoria expoziţiilor mondiale, fiecare ţară participantă deţine un pavilion propriu, cel al României având ca punct central conceptul “New Nature”. AGERPRES

Articolul precedentSibian reținut după ce a pretins că e medic și a consultat oameni, inclusiv un copil de 1 an
Articolul următorCulisele Statului Paralel | Cum au ajuns milioane de doze de vaccin la gunoi