Trupele ruse din Ucraina folosesc tacticile aplicate anterior în Alep, Siria, inclusiv atacurile asupra țintelor civile și împiedică eforturile umanitare și de evacuare, susține Aydin Adnan Sezgin, fost ambasador turc la Moscova, citat de Milliyet, relatează Ukrinform.

 

“În prezent, se observă o tendință de atacuri în Ucraina, similară cu cea din Siria. Armata rusă trage fără discernământ. Nu există facilități militare în locurile unde lovesc rachetele și unde au loc bombardamentelor aeriene, toate acestea sunt cartiere rezidențiale”, a spus Sezgin. 

Potrivit diplomatului, Putin folosește, de asemenea, tactica de la Alep atunci când acaparează orașele. Mai exact, este vorba despre anunțarea garanțiilor de securitate pentru civili, în timp ce în practică nu există așa ceva.

 

„Când oamenii caută să fugă din oraș de frica bombardamentelor, el spune << Haideți să deschidem un coridor umanitar>>. Când coridorul umanitar este deschis, nu îi permite să funcționeze la ora convenită și coordonată, așa că acesta este, de asemenea, bombardat”, a spus fostul ambasador.

Totodată, el subliniază asemănările dintre acțiunile Rusiei în Cecenia, când populația civilă a fost folosită ca scut uman.

 

„Acesta este un război de propagandă pur psihologic. Ucraina nu atacă, ci își apără pământul și cetățenii. Ce ar realiza Zelensky ucigându-și proprii cetățeni, civili? Nimic, deci este o minciună. Rusia a făcut anterior astfel de acuzații în Cecenia. Au repetat același lucru în Siria, deci toate sunt minciuni. Rusia a fost deja condamnată de întreaga comunitate internațională”, a spus Sezgin.

Fostul ambasador al Turciei în Rusia crede că, cu cât războiul durează mai mult, cu atât „funcționează” mai mult împotriva lui Putin, și asta deoarece anturajul său va face presiuni asupra lui pentru a pune capăt războiului, iar Putin este conștient de acest lucru.

Articolul precedent13.769 cetăţeni ucraineni au intrat în România în ultimele 24 de ore
Articolul următorMAE, atenţionare de călătorie pentru Spania. Grevă de proporții în transport