Aproximativ 100 de cadre didactice pichetează în aceste momente sediul Prefecturii Sibiu, nemulțumiți fiind de situația în care se află învățământul românesc. Aceștia și-au scris revendicările pe pancarte.

Își doresc elaborarea pachetului legislativ pe educație – cu termen 31 martie, conform Acordului încheiat între federațiile sindicale din învățământ și Guvernul României, majorarea costului standard per preșcolar/elev – față de lipsa acută de resurse umane, materiale și financiare, respectarea parteneriatului social sau plata, în regim de urgență, a tuturor sumelor rezultate din sentințele judecătorești definitive, anterioare datei de 31.12.2018 (care, conform Acordului, trebuia realizată până la 31.01.2019).

Profesorul de istorie, Răzvan Popa, prezent la protest, explică faptul că majorarea costului standard per școlar înseamnă că, deși salariile din învățământ au fost majorate, nu există finanțări pentru materialul didactic, astfel profesorului trebuie să investească personal. În ceea ce privește plata sumelor restante, acesta spune că nu toți profesorii și-au recuperat banii rezutate din sentințe judecătorești definitive.

„În primul rând am ieșit pentru respectarea Legii Educației Naționale. Cerințele protestului nu sunt unele care să nu existe în Legea Educației. Guvernul ar trebui să aibă respect față de această lege”, spune profesorul.

Printre revendicări se mai numără și calcularea corectă a sporurilor și indemnizațiilor la nivelul salariilor în plată; stoparea violenței în unitățile de învățământ; asigurarea profesorilor de sprijin, a consilierilor psihopedagogi, precum și a finanțării suplimentare pentru unitățile de învățământ de masă cu clase în care sunt înscriși copii cu cerințe educaționale speciale și nstrumente reale, aplicabile în situațiile în care cadrele didactice nu dau dovadă de profesionalism, nu au vocație, perturbă desfășurarea întregii activități a unităților de învățământ.

Protestul este unul tăcut, iar toate revendicările cadrelor didactice sunt trecute pe pancarte.

Articolul precedentPeste 100 de forțe de ordine intervin la Primăria Sibiu
Articolul următorDe Mărțișor, Teatrul de Balet Sibiu dansează la Făgăraș