În perioada 25 – 28 septembrie a avut loc la la Sibiu, în cadrul Sibiu Opera Festival, ediția cu numărul 10 a concursului de canto „Vox Artis”.

Tineri artişti de pe întreg mapamondul au concurat în faţa unui juriu compus din personalităţi ale scenei lirice internaţionale. Concursul s-a încheiat astăzi, 28 septembrie, cu concertul de Gală al Laureaților. Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu a fost condusă de dirijorul Juan Cantarell din Spania.

Artiși din 14 țări au fost prezenți timp de patru zile la Sibiu pentru a participa la ediția a X-a a Concursului de Canto ”Vox Artis”. Premiul I nu s-a acordat la această ediție așa că premiul II a fost atribuit ex aequo sopranei Stella Kavvadia (Grecia) și sopranei Leah Gordon (Canada). Premiul III a fost acordat lui Roger Krebs (bas) din Elveția. Premiul pentru ”operetă” a fost câștigat de Jenny Sandelin din Finlanda, cea care a obținut și Premiul Special ”Irina Bossini”. Au mai fost acordate 3 premii speciale “Opernsänger Studio Vienna” – Leah Gordon (Canada), Gheorghe Cibotaru (Rep. Moldova) și Andreea Bălan (România). Premiul special “Filarmonica de Stat Sibiu” a fost acordat Stellei Kavvadia și constă într-un concert alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu. Revista ”Melos”, reprezentată de critical musical Costin Popa a acordat două premii speciale: Franciska Volșik (România) și Gheorghe Cibotaru (Rep. moldova). Concursul Internațional de Canto ”Vox Artis” reprezintă o platformă de manifestare artistică și de afirmare scenică a tinerelor talente din domeniul muzicii de operă și este organizat de către Filarmonica de Stat Sibiu în parteneriat cu ”Artcor Artists Agency” (Viena).

Laureații ediției din acest an au susţinut vineri un concert de gală la Sala Thalia cu începere de la ora 19, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu condusă chiar de președintele juriului, dirijorul spaniol Juan Cantarell. Programul serii cuprinde compoziții semnate de G. Verdi, W.A. Mozart, G. Puccini, J. Strauss, Fr. Lehar, G. Rossini și A. Dvořák.

Membrii juriului:

Președintele concursului: Juan CANTARELL – Dirijor, Director Muzical – Burgopera Productions & International Operafestival Hunedoara Lirică (Spania)

Angelo TADDEO – Consultant Artistic Opera Caroline (SUA) / Toledo Opera (SUA)

Warcislaw KUNC – Dirijor, General Manager Opera Baltycka (Polonia)

Theodore CORESI – ArtCor Artists Agency, Profesor la Universitatea de Muzică Oradea (Austria)

Costin POPA – Critic muzical, membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor (România)

Articolul precedentHC Sibiu joacă sâmbătă în deplasare la Sighișoara
Articolul următorTânăr din Agârbiciu, reţinut după ce ar fi furat o maşină şi două biciclete