În luna aprilie 2021 numărul total al deceselor (din orice cauză) a fost cu 35% mai mare decât media ultimilor zece ani. Doar 60% dintre cele 7.769 de decese suplimentare au fost raportate oficial ca fiind cauzate de Covid.

Potrivit Institutului Național de Statistică, în luna aprilie 2021 au decedat în total în România 29.518 persoane, mult peste nivelul lunii aprilie a anului trecut (21.899 de persoane), dar și peste media ultimilor zece ani (21.749 de persoane).

La începutul lunii aprilie 2021 România a atins un nou vârf epidemic, cu peste 1.500 de persoane internate în secțiile ATI Covid, alte câteva sute de persoane în unitățile de primiri urgențe și situații frecvente în care pacienții au fost ținuți în ambulanțe pentru că nu mai existau locuri în saloanele spitalelor.

Totuși, oficial, în luna aprilie 2021 Grupul de Comunicare Strategică a raportat 4.571 de decese provocate de coronavirus, reprezentând 59% din numărul total al deceselor înregistrate în România.

Pe data de 4 aprilie, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății de la vremea respectivă, spunea că sunt 13 mii de persoane internate cu Covid în spitalele din România, iar pe 13 aprilie Ministerul Sănătății a încercat să schimbe modalitatea de raportare pentru instituirea carantinei. Pe 14 aprilie Voiculescu a fost demis de premierul Florin Cîțu și, în aceeași zi, a acuzat subraportarea deceselor Covid prin Direcțiile județene de Sănătate Publică. Ulterior, un raport oficial a confirmat existența unor discrepanțe de raportare, iar de atunci Grupul de Comunicare Strategică actualizează în fiecare zi numărul deceselor Covid cu raportări suplimentare din ultimele șase luni.

Sursa datelor: INSSE

Articolul precedentRăsturnare de situație pentru EVAZIONIȘTI: Nu mai scapă cu amenzi. Închisoarea e OBLIGATORIE – DOCUMENT
Articolul următorBilanț coronavirus -10 iunie – Autoritățile anunță noile statistici – Câte infectări s-au înregistrat în ultimele 24 de ore