O expoziție care are în centrul ei chipurile femeilor care au scris istorie în Sibiu își are vernisajul în data de 26 noiembrie, de la ora 16.00  în sediul Primăriei Sibiu, sala expozițională din Centrul de Informații pentru Turiști. Proiectul cuprinde și realizarea volumului „Chipuri feminine sibiene din alte veacuri” și este organizat de Asociația Sibiul Cultural. Poate fi vizitată până în 30 noiembrie. 

„Sibiu. Femeile cuvântului scris și cântat” este o expoziție care cuprinde peste 30 de chipuri feminine sibiene ale femeilor care au făcut istorie alături de intelectualii sibieni din secolele al XIX-lea și XX. Maria Cosma, președinta Reuniunii Femeilor din Sibiu, cea care a înființat școala de fete a Reuniunii și s-a implicat în numeroase proiecte culturale și educative, Eleonora Lemeny, deputată în Marele Sfat Național de la Alba-Iulia și prima femeie cu titlul de doctor din Transilvania, Iudita Măcelariu, coordonatoarea unei ample acțiuni de ajutorare a răniților în timpul Războiului de Independență, Emilia Rațiu, o remarcabilă militantă socială, poetele Maria Cunțan și Adelina Olteanu, muzicienele Minerva Brote, Maria Crișan, Veturia Ghibu, Veturia Goga, scriitoarea Anna Schuller-Schullerus, etnologul Pauline Schullerus, prima femeie fotograf de atelier – Kamilla Asboth, pictorița Coca Mețianu, sunt doar o parte din personalitățile fascinante care au marcat viața culturală și socială în trecutul Sibiului.

Expoziția de fotografie și documente face parte din proiectul Chipuri feminine sibiene din alte veacuri, un demers care pune în valoare contribuția pe care personalități feminine din istoria Sibiului au avut-o la dezvoltarea comunității, la afirmarea Sibiului pe plan cultural, social sau academic la nivelul întregii Românii și chiar dincolo de granițele țării. Aceasta va aduce în atenția sibienilor și a turiștilor aspecte inedite și relevante din istoria culturală a Sibiului, demonstrând faptul că, alături de numele unor mari bărbați apreciați de istorie pentru creațiile sau activitățile lor politice, sociale sau economice, orașul se poate mândri și cu o galerie impresionantă de portrete feminine.

 

Articolul precedentPolițiștii sibieni verifică firmele care dețin și comercializează articole pirotehnice
Articolul următorCe spune PSD Sibiu după ce Iohannis a câștigat prezidențialele: “Ura și dezbinarea trebuie să înceteze!”