Prima zi a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat, ca în fiecare an, cu un foc de artificii de aproximativ zece minute, în Piața Teatrului, anunțând deschiderea oficială a FITS, eveniment aflat la cea de-a XXVI-a ediție.

Prima zi a FITS a cuprins ateliere, expoziții, prezentări de carte, spectacole indoor și outdoor. Mii de sibieni au participat la evenimentele din prima zi a Festivalului, arătându-se încântați mai ales de spectacolele stradale.
“E multă muncă aici, se vede. E un spectacol absolut incredibil și captivant îndeosebi pentru cei mici”, a spus unul dintre spectatorii “Singuri în Univers?”, un spectacol al companiei franceze Aérosculpture, care a încântat prin acrobați, păpușari, pirotehniști și artiști pe picioroange.
Cu zece minute înainte de miezul nopții, deschiderea oficială a FITS 2019 a fost marcată de un foc de artificii.
Spectatori au fost chiar și șoferii, care și-au oprit mașinile pe dreapta pentru a admira cerul colorat de artificii.
“Prima seară… Din iubire, cu pasiune, construim încredere, pentru a putea dărui. Partea de a dărui, tema Festivalului din acest an, cred că a fost cel mai bine ilustrată în cei 26 de ani de existență a Festivalulului de la Sibiu. O stare a normalității, a frumosului, a binelui, a bucuriei de a dărui fără a aștepta să primești în loc ceva. Asta facem de 26 de ani și probabil că am învățat acest lucru alături de toți oamenii pe care îi am în spatele meu. E o echipă uriașă și vedeți că, de la an la an, Festivalul crește, chiar dacă de fiecare dată spun că nu mai are cum să crească.Probabil că așa se va întâmpla mereu, până vom construi noul Centru de congrese, de spectacole și Institutul de Cercetări, care deja, anul acesta, are studiul de pre-fezabilitate. Este un lucru extraordinar că am putut să câștigăm acest lucru și că s-a făcut primul pas”, a spus Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul TNRS, vineri seară, după focul de artificii.
Acesta a declarat că aproape toate biletele la spectacolele FITS sunt vândute.
“Ce este nemaipomenit e faptul că biletele sunt epuizate aproape în întregime. Mai sunt 7 – 8 – 10 spectacole la care nu sunt încă toate biletele vândute. Îi așteptăm pe toți la Sibiu… Chiar dacă biletele la ‘Hamlet’, de exemplu, de azi, erau vândute de trei săptămâni, din clipa în care le-am pus în vânzare, s-au mai vândut șapte bilete. Nu au fost ținute pentru cineva. Au fost câțiva care nu au venit. Deci, la toate spectacolele mai există speranța că puteți să mai găsiți un bilet. (…) De asemenea, de menționat e faptul că cer senin este alături de noi și ne dăruiește căldură, chiar dacă uneori ni se pare greu, pe la orele 16 – 17, când e foarte cald. Dar e important ca toate miracolele care se întâmplă pe stradă, în Piața Mare, în Piața Habermann, Piața Mică, în toate spațiile outdoor să poată să aducă această mulțime uriașă de oameni. Ne bucurăm că sunteți alături de noi și că împărtășiți ceea ce noi facem aici, credeți-ne, cu multă, multă muncă, cu multă dăruire și niciodată nu o să vorbim despre eforturile pe care le facem, pentru că dincolo de ceea ce facem noi ne așteaptă zâmbetul a zeci de de mii de oameni, zi de zi. Este rațiunea pentru care muncim și sperăm din toată inima ca cer senin să ne învrednicească, să ducem mai departe această misiune grea, dar extraordinară”, a mai spus Chiriac.
Președintele FITS a amintit și despre spectacolele companiilor franceze și de Sezonul România – Franța. “Programul de stradă este absolut extraordinar. Au fost selecții realmente făcute cu mare grijă, având și Sezonul România – Franța… Franța excelează în ceea ce ține de stradă. Am ținut să aducem cele mai mari companii din Franța”, a explicat Chiriac.
Acesta a rostit, așa cum obișnuiește în aparițiile publice, și un poem, de această dată de Alexandru Macedonski, “Rondelul meu”, “un poem care trebuie să ne dea de gândit peste tot unde nu mai există dialog”, după cum și-a argumentat alegerea.

 

FITS 2019

Publicată de Realitatea De Sibiu pe Vineri, 14 iunie 2019