Sâmbătă, 13 iulie, în Muzeulo Satului din Sibiu are loc ceremonia de punere a pietrei de temelie a bisericii din satul Vința, județul Alba. Strămutarea bisericii este sprininită de compania Cupru Min Abrud, în colaborare cu Muzeul Astra Sibiu.

La eveniment participă membri ai conducerii și angajați ai companiei. Unii dintre aceștia au contribuit direct la operațiunile de salvare a monumentului care va fi reconstituit.
Cupru Min este singura companie de stat din România care a salvat o biserică. Societatea a încheiat un acord cu Arhiepiscopia Alba Iulia și Muzeul Astra Sibiu, pentru strămutarea bisericii din comuna Vința, amenințată de apele iazului de decantare din Valea Șesei, în urma lucrărilor de extindere a acestuia. Totalul finanțării Cupru Min este de 200.000 lei, la care se adaugă contribuția logistică.

Extinderea barajului Valea Șesei a dus la creșterea nivelului iazului de decantare al companiei. Așa s-a încheiat un acord cu Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia şi Fundaţia „ProPatrimonio”, pentru salvarea monumentului.

Programul evenimentului din 13 iulie

11.00 – Slujba de punere a pietrei de temelie;
13.00 – Program artistic oferit de companie și susținut de Corul bisericii din Lupșa, Ansamblul „Ieudeni am fost ș-om si” din Ieud, Ansamblul Țarina Cupru Min Abrud, Nicolae Tuhut, frații Chindriș  și capul
de afiș al spectacolului, Veta Biriș.