Plecând de la reticenţa multora referitoare la transportul în comun şi la modul în care acesta este organizat, Tursib şi-a propus inițierea unei campanii prin intermediul căreia se doreşte informarea călătorilor despre diverse situaţii cu care se confruntă instituția în activitatea de transport local. Prin această campanie se dorește aducerea în atenţia clienţilor Tursib a unor teme de discuţie, care să ajute la îmbunătăţirea modului în care se circulă în oraş. Se dorește, de asemenea, dezvoltarea unei colaborări şi a unui dialog pe termen lung cu clienţii Tursib, care să determine îmbunătăţirea calităţii serviciilor pe care compania le oferă.

Mai jos puteți citi argumentele aduse de instiuție care au dus la inițierea acestei campanii.

„Transportul în general şi transportul public în special este un domeniu de activitate în continuă schimbare, iar siguranţa rutieră este una dintre cele mai importante obiective pentru orice oraș aflat într-un continuu proces de dezvoltare, aşa cum este şi Sibiul. Ȋn acest sens, oferta de servicii de transport a SC Tursib SA este în continuă evoluție pentru a satisface nevoile clienților noștri și provocările cu care ne confruntăm zi de zi.

Autobuzele oferă un acces facil către centrul orașului, dar şi către zonele industriale și transportă în fiecare zi mai mulți călători decât toate celelalte tipuri de transport. Cu toţii ştim sloganul care ne spune că „Utilizarea autobuzului reduce aglomerările în trafic.” Mai puţini ştiu că statisticile oficiale arată faptul că 75 de maşini mici, care transportă în medie 95 de pasageri, poluează de 45 de ori mai mult decât un autobuz articulat care transportă în medie acelaşi număr de pasageri. Aceasta este o confirmare a faptului că utilizarea traficului în comun în detrimentul maşinilor personale, ar face ca timpul călătoriei să fie mai scurt și mai fiabil pentru toți participanții la trafic.

Transportul public este vital pentru societate. El ne ajută să rămânem conectați cu familia, prietenii și comunitățile locale, sau să accesăm locuri de muncă, asistență medicală, educație și instruire.

Cunoaştem cu toții senzația de a fi blocat în trafic într-o dimineață agitată sau aceea de a pierde timpul în căutarea unui loc de parcare atunci când ai ajuns în sfâşit la destinaţie. Un drum cu autobuzul ne scuteşte însă de aceste probleme. Călătoria cu autobuzul vă permite să vă așezați și să vă relaxați, poate să citiţi ceva, sau să comunicaţi cu ceilalţi călători. O statistică citită recent spunea că o treime dintre oamenii în vârstă (33%) circulă în mod deliberat cu autobuzul, pentru a avea un contact uman.

Pe de altă parte, în timp ce cu toţii ne străduim să facem față schimbărilor climatice, poluării aerului și congestiei în trafic în permanentă creștere, trebuie să fim mai conştienţi şi de faptul ca transportul de suprafață este în prezent cel mai mare sector emițător de noxe. Prețurile relativ scăzute ale carburanților, combinate cu eficiența îmbunătățită a vehiculelor, au încurajat oamenii să cumpere vehicule din ce în ce mai multe şi mai mari.

Departe de a ne putea exercita libera alegere referitor la ceea ce trebuie și ce nu trebuie să consumăm, de multe ori ne găsim „blocați” în modele de consum care nu sunt neapărat cea mai bună opţiune pentru noi. În parte, aceasta este o recunoaștere a propriilor noastre limitări. Această „blocare” se produce din diverse motive – constrângeri economice, bariere instituționale, sau inegalități de acces, care încurajează în mod activ comportamente standardizate, sau poate decurge din așteptările sociale și din normele culturale. Uneori acţionăm într-un anumit mod pentru că aşa fac toți ceilalți. Ȋn cazul de faţă, spre exemplu, unii dintre noi nu circulăm cu autobuzul pentru că acesta este un semn al unui statut social inferior.

Pentru a schimba toate aceste lucruri, este însă nevoie de colaborarea tuturor.

O viață trăită într-un mediu mai curat şi mai puţin poluat ar fi posibilă doar dacă cetăţenii pe de o parte, mediul de afaceri pe de altă parte, dar și guvernanţii, împărtășesc toate responsabilitățile pentru a deschide calea către soluții noi. Nimeni, nici măcar două sau mai multe grupuri izolate, nu pot determina schimbări semnificative. Schimbarea ar putea fi profundă dacă ar fi coordonată şi acceptată de fiecare dintre noi, indiferent de poziţia pe care o ocupăm. Cu toţii merităm până la urmă să ne bucurăm de mediul în care trăim şi să beneficiem de condiţii cât mai bune de trai.”