Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfinţit joi, 21 noiembrie, Biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitatea Slimnic.

 

“Vechea biserică din localitate a fost renovată şi înfrumuseţată în ultimii ani prin eforturile Parohiei Slimnic II, ale celorlalţi credincioşi, ale autorităţilor locale şi ale mai multor binefăcători. Ridicată la 1831, biserica veche din Slimnic a intrat încă din 2014 într-un proces amplu de renovare exterioară şi interioară, amintind lucrările de refacere a acoperişului, a pereţilor exteriori şi turnului, lucrările de schimbare a pardoselii şi geamurilor şi cele de refacere a Sfintei Mese”, spun reprezentanții Mitropoliei Ardealului.

După slujba de sfinţire, ÎPS Laurențiu Streza a oficiat Sfânta Liturghie în această biserică, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte din vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibiului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, protopopul de Mediaş, Ovidiu Găban, parohul bisericii, Emilian Mihăilescu, parohul bisericii noi din Slimnic, George Piţ şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul Organizaţiei Tinerilor din Sibiu.

Cuvântul de învăţătură de la Sfânta Liturghie a fost rostit de arhimandritul Ioachim Tomoiagă care a vorbit despre praznicul din 21 noiembrie şi despre cinstirea deosebită a Maicii Domnului în Ortodoxie.

„Maica Domnului a venit pe lume ca rod al rugăciunilor Drepţilor Ioachim şi Ana, al rugăciunii stăruitoare către Dumnezeu să-i binecuvânteze şi pe ei cu darul zămislirii, cu darul vieţii. După ce a ajuns Maica Domnului la vârsta de trei ani, Drepţii Ioachim şi Ana aveau vie şi trează în mintea lor această făgăduinţă făcută lui Dumnezeu că dacă vor primi un dar de la Dumnezeu îl vor aduce în dar înapoi la Dumnezeu, la templu”, a subliniat părintele vicar-administrativ.

La finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotesit iconom stavrofor pe preotul Emilian Mihăilescu de la biserica veche din Slimnic. Ierarhul a oferit acte de cinstire Consiliului parohial, Comitetului parohial şi Adunării parohiale din Parohia Slimnic 2 şi mai multor binefăcători care au sprijinit de-a lungul anilor acestă amplă lucrare de renovare a bisericii.

„Această biserică este un monument cu o valoare extraordinară şi va putea fi împodobită şi cu pictură pentru a-i da o frumuseţe aparte. Prezenţa dumneavoastră aici a împodobit această biserică şi de acum înainte nu trebuie lăsată goală. Se supără Dumnezeu dacă avem unde să ne rugăm, într-un spaţiu frumos, iar noi nu venim la sfintele slujbe, deşi avem nevoie de ajutorul Lui”, a spus ierarhul.

Părintele paroh Emilian Mihăilescu a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă şi i-a oferit în dar o icoană. De asemenea, preotul George Piţ de la Parohia Slimnic 1 i-a oferit ierarhului o cruce-potir de Slimnic realizată la Centrul de tineret al parohiei.

Credincioşii prezenţi în număr mare la această zi de sărbătoare pentru comunitatea din Slimnic au avut posibilitatea să se închine în Sfântul Altar, unde au cinstit şi capul Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, păstrat într-o raclă la Catedrala mitropolitană din Sibiu.

După Sfânta Liturghie, ÎPS Mitropolit Laurenţiu a sfinţit şi capela mortuară construită în apropiere de biserica nouă din Slimnic şi a vizitat locaşul de cult ridicat în centrul satului în cinstea Sfintei Cuvioase Parascheva.