Klaus Iohannis, președintele României, Donald Tusk, președintele Consiliului European și Jean-Claude Juncker, președinte al Comisiei Europene, au susținut joi seară o declarație comună de presă.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, în conferința de presă organizată la finalul summitului UE de la Sibiu, că discuțiile au întărât convingerea că viitorul Uniunii Europene poate fi rescris împreună și summitul a fost unul reușit.

”Discuțiile purtate astăzi ne-au întărit convingerea că putem scrie împreună viitorul UE. Am reușit să avem un summit al unității. Mă bucur că dinspre România pornește un mesaj pozitiv, unitar, de a consolida Uniunea Europeană pe baza unui set clar de principii și valori. Am discutat despre cum vrem să continuăm.Spiritul de la Sibiu e confirmarea dorinței noastre de a continua împreună proiectul european. Transmitem un mesaj de voință politică”, a afirmat Kalus Iohannis, citat de Realitatea.

Donald Tusk, președintele Consiliului European, a afirmat că liderii europeni reuniți la Sibiu au au demonstrat categoric că vor să-și asume responsabilitățile politice pentru întreaga UE.

”Vreau să păstrez spiritul acestor discuții și aș vrea să anunț că pe 28 mai voi convoca o întâlnire cu cei 28 lideri ai UE, să asigurăm alegerile pentru comisii. Cel mai bine ar fi să ajungem la un consens în aceste decizii.
Avem nevoie de instituții eficiente, de decizii rapide. Intenția mea e să nominalizez pe viitorul președinte al Consiliului în iunie”, a completat acesta.

Donald Tusk a susținut o parte a declarație în limba română:

”Aș dori să-i mulțumesc președintelui Iohannis pentru organizarea summitului de la Sibiu. Ați organizat un summit excepțional. Puteți fi mândri de munca depusă cum Europa e mândră de dumneavoastră Pur și simplu m-am îndrăgostit de Sibiu”,

Jean Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a precizat că este o eroare să spunem că totul merge prost în cadrul structurii europene. ”Dar nici nu există perfecţiune”, a completat acesta. .

”De multe ori se spune că UE nu a ştiut să se ridice la înălţimea aşteptărilor, dar avem peste 30 de directive care în proporţie de 80% au fost adoptate. Sigur că s-ar fi putut face mai multe, dar instituţile europene ar fi reuşit să prezinte şi cele 7 propuneri din 2017 privind sistemul de azil. Atunci lanţul ar fi fost şi mai impresionat. Dar aş putea spune că esenţialul există. Tot ce nu s-a realizat sperăm să se realizeze în a doua jumătate a anului”, a spus Jean Claude Juncker.

“Am constat azi că sloganul meu To be big on big and to be small on small este un slogan care a fost adoptat de ceilalţi actori de asemenea. E important să privim lucrurile europene îndeaproape şi să constatăm că faţă de 2014 şomajul a scăzut şi a revenit la un nivel comparabil cu cel de dinainte de criza din 2007. Deficitele au scăzut. Să spunem că totul merge prost e o eroare. Dar nici să spunem că totul merge bine şi perfect. Ar fi incomplet”, a mai spus Juncker, la Sibiu, conform aceleiași surse.

Articolul precedentVIDEO | Donald Tusk, discurs în română: “M-am îndrăgostit de Sibiu!”
Articolul următorMacron, despre România: “Deciziile luate de Guvern au dus la fragilizarea statului de drept”