O declarație făcută în trecut de către Cristian Tudor Popescu a dus la un sondaj din partea IRES: câți români ar refuza la votul lor pentru o sumă de bani?

 

IRES a făcut un experiment care a devenit cunoscut ca „experimentul CTP”. Gazetarul a făcut un comentariu în trecut care avea în prim-plan românii care ar putea să renunțe să-și exercite votul în schimbul unei sume de bani. Suma da bani aleasă de casa de sondare a fost de 1.000 de lei, potrivit Digi24.

Întrebați cum li se pare propunerea, 86% dintre români au spus că nu este o idee bună, în timp ce 13% au spus că este o idee bună. Un procent dintre cei întrebați nu au răspuns.

Procentele se schimbă atunci când oamenii au fost întrebați ce ar alege dacă statul ar adopta o astfel de măsură: 91% au spus că ar alege să voteze, iar 7% au spus că ar alege suma de 1.000 de lei ca să nu meargă la vot. 2% nu au răspuns.

În ceea ce privește mediul de rezidență, cei mai mulți cărora li s-a părut o idee bună sunt din mediul rural: 18%. Răspunsul că este o idee proastă a fost dat de 79,9%. Alți 2,1% nu au știut sau nu au răspuns.

În mediul urban, ideea a fost percepută ca fiind bună de doar 8,3%, în vreme ce 91,1% au spus că este o idee proastă. 0,6% au răspuns că nu știu

La capitolul educație, poate surprinzător, mai multor persoanele cu studii superioare li s-a părut o idee bună decât celor cu studii medii: 9,3%, respectiv 7,4%. Peste 22% dintre cei cu studii elementare au considerat că poate fi o măsură bună.

În ceea ce privește răspunsurile în funcție de vârstă, cei mai mulți cărora li s-a părut o idee bună au fost cei din grupul 18-35 de ani: 17,9%. Procentele sunt relativ egale pe celelalte segmente, între 10 și 11%.

Sondajul a fost realizat telefonic în perioada 14-17 februarie 2019 și a avut 1.035 de respondenți cu vârsta peste 18 ani. Topul eșantionului: multi-stratificat, probabilist. Eroarea este de +/-3%.

Articolul precedentSăptămâna viitoare vor fi întreruperi de curent în Sibiu și alte patru localități din județ
Articolul următor„Apocalipsa insectelor”. 400.000 de insecte ar putea să dispară în viitorul apropiat. Efectele pentru omenire ar fi devastatoare