Preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean, si primarul comunei Gura Râului, Gheorghe Călin, împreuna cu o delegație de gureni, au participat în perioada 28-30 septembrie, alături de membrii familiei regale, Majestatea Sa Principesa Margareta, Custodele Coroanei, şi Alteța Sa Regală Principele Radu, în Alsacia, la o acțiune prin care au fost comemorați martirii români din Primul Război Mondial.

În localitatea Soultzmatt din Alsacia, se găseşte cel mai mare cimitir militar românesc din Franţa. Aici sunt îngropați 678 de soldați români, prizonieri în armata germană, care au murit în primul război mondial în Alsacia și Lorena. Acești soldați au fost însărcinați să construiască drumuri și adăposturi între 1916 și 1917. Ei au murit de epuizare, de frig și foame în iarna și primăvara anului 1917. Cimitirul a fost inaugurat în aprilie 1924 de regele Ferdinand și regina Maria.

Jertfa acestor români precum şi adânca recunoştinţă pentru contribuţia regilor României la idealul de unitate românesc a fost în atenţia unor sibieni din Gura Râului de mai mulţi ani. În 2015, Primăria Gura Râului a realizat o placă memorială pentru statuia Reginei Maria din Soultzmatt. Legătura dintre comuna Soultzmatt și comuna Gura Râului, implicit cu județul Sibiu, se datorează lui Coriolan Brad, cetăţean de onoare al Judeţului Sibiu şi fiului său, prin pelerinajele numeroase făcute la Soultzmatt. O delegaţie din Gura Râului condusă de primarul Gheorghe Călin a fost prezentă şi în acest week-end la ceremonii.

La monumentul central din cimitir a avut loc, în deschidere, o slujbă religioasă oficiată în limba română și în limba franceză de Înalt Preasfinția Sa Iosif, mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale. Au avut loc depuneri de coroane, într-o atmosferă plină de emoţie, în prezenţa multor români veniţi din toate colţurile Franţei si a oficialităților franceze.

“Am apreciat căldura cu care am fost primiţi de autorităţile franceze şi m-a impresionat respectul pe care îl poartă eroilor noştri”, a declarat la întoarcere preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Articolul precedentDebut perfect pentru lupii Alpha în Campionatul Național U13 Masculin
Articolul următorSe eliberează, din nou, caziere. Problema de sistem a fost rezolvată