Preşedintele Donald Trump a anunţat joi că Statele Unite l-au ucis pe liderul Al-Qaeda în Peninsula Arabică (AQAP) Qassim al-Raymi în cursul unei operaţiuni de combatere a terorismului în Yemen, anunță BBC

Qasim al-Raymi, care a condus grupul jihadist din 2015, a fost ucis într-o operațiune americană din Yemen, a spus Casa Albă. Liderul jihadist fusese legat de o serie de atacuri asupra intereselor occidentale în anii 2000. El a preluat conducerea după ce predecesorul său a fost ucis. 

În 2009, AQAP a fost format din două țări din regiunea Al-Qaeda din Yemen și Arabia Saudită, cu scopul de a răsturna guvernele susținute de SUA și de a elimina toată influența occidentală în regiune.

Zvonurile despre moartea lui Raymi au început să circule la sfârșitul lunii ianuarie. Ca răspuns, AQAP a lansat un mesaj audio cu vocea lui Raymi pe 2 februarie, în care a spus că AQAP a fost în spatele unei împușcături mortale la o bază navală americană din Pensacola, Florida .

Filmarile au avut loc în decembrie și este posibil ca mesajul să fi fost înregistrat mai devreme.

Declarația de la Casa Albă a confirmat moartea lui Raymi, dar nu a spus când a fost ucis.

“Moartea sa degradează în continuare AQAP și mișcarea globală al-Qaeda și ne aduce mai aproape de eliminarea amenințărilor pe care aceste grupuri le reprezintă securității noastre naționale”, se arată în declarație.

Raymi era formator la o tabără al-Qaeda din Afganistan în anii 90. A călătorit în Yemen în 2004, unde a fost închis timp de cinci ani în legătură cu un complot pentru a ataca cinci ambasade străine în capitală.

Se crede că a supravegheat formarea al-Qaeda în Yemen.

Oficialii americani au descris odată AQAP drept „cea mai activă franciză operațională” a Al-Qaeda dincolo de Pakistan și Afganistan.

Majoritatea atacurilor sale au avut loc în Yemen, unde a profitat de instabilitatea politică care a afectat țara de ani buni.

Se crede că a fost în spatele unui număr mare de atacuri din Yemen și Arabia Saudită, în care sute de oameni au fost uciși, precum și o serie de comploturi sofisticate cu bombe ale companiei aeriene care vizează SUA care au fost îngustate.

Articolul precedentSorin Radu, noul rector al Universității “Lucian Blaga” din Sibiu
Articolul următorMăsurile transmise de Ministerul Educației și Cercetării ca urmare a declarării epidemiei de gripă