Lovitură pentru bugetul de stat și pentru planurile guvernului. Încasările din TVA, care în medie reprezintă 20% din totalul veniturilor bugetare, s-au înjumătăţit în martie, prima lună de război, arată datele privind execuţia bugetară, publicate de Ministerul Finanţelor.

Dacă în primele 2 luni ale anului, încasările din TVA au crescut cu peste 47% față de aceeași perioadă din 2021, în martie 2022 creşterea a fost de 23%.

„Din cauza situaţiei din Ucraina sunt întârzieri de aprovizionare şi, nereali­zându-se vânzări, nu s-a încasat nici TVA. Această scădere de vânzări pentru că nu am putut aproviziona este cea mai îngrijorătoare. Trebuie să găsim alţi vânzători care să pună în loc ce cumpărăm: oţel-beton, diverse alte materiale feroase şi neferoase”, a comen­tat datele Adrian Benţa, consultant fiscal, citat de Mediafax.

 

Pentru guvern situația este cu atât mai dificilă cu cât, în paralel cu reducerea încasărilor bugetare, cheltuielile statului au crescut, în martie, într-un ritm mai accelerat decât în primele două luni din an. Avansul din martie a fost de 25% pe partea de cheltuieli totale ale bugetului general consolidat, în vreme ce în perioada ianuarie-februarie 2022 cheltuielile creşteau cu sub 18%.

În aceste condiţii, deficitul bugetar a crescut de la 9,5 miliarde de lei la 2 luni până la 15,7 miliarde de lei în martie, adică 1,19% din PIB-ul prognozat de 1.315 mld. de lei în 2022.

 

Bugetul statului în 2022 a fost construit pe venituri în valoare de 440 mld. lei, în creştere cu 13% faţă de 2021 şi cheltuieli totale de 517 mld. de lei, în creştere cu 11% faţă de 2021.

Articolul precedentPatriarhul Kiril, „băiatul de altar” al lui Putin, dialog delirant cu Papa Francisc despre războiul din Ucraina
Articolul următorCum reușesc hackerii să preia controlul asupra telefonului tău. CAPCANA în care cazi fără să-ți dai seama