În a doua zi din ultima săptămână din Postul Paștelui se face pomenirea celor zece fecioare. Seria deniilor, cum se numesc slujbele din Săptămâna Patimilor, prezintă evenimentele ce au avut loc în Săptămâna Mare, până la Punerea în Mormânt a Mântuitorului.

Marțea Mare. Pilda celor 10 fecioare

În Noul Testament, întâlnirea cu Hristos este asemănată cu o nuntă. Hristos se numeşte pe Sine Mirele, Apostolii sunt prietenii Mirelui, iar Biserica este mireasa lui Hristos.

În pilda celor 10 fecioare, se arată că Împărăţia lui Dumnezeu se aseamănă cu cele zece fecioare care au plecat la nuntă. Fiecare dintre ele şi-a luat candela şi a ieşit în întâmpinarea Mirelui. Însă, cinci dintre fecioare au fost nechibzuite şi au uitat să umple candelele cu untdelemn, așa că lumina acestora s-a stins înainte de venirea Mirelui. Atunci ele au hotărât să plece să cumpere ulei, însă au întârziat și nu au mai fost primite la întâlnirea cu mirele.

În schimb, cele cinci fecioare înţelepte l-au întâmpinat pe Mire cu candele pline de untdelemn şi au intrat cu el în camera nunţii. Fecioarele înţelepte erau renumite pentru credinţa lor şi l-au întâmpinat pe Iisus cu „uleiul milosteniei, smereniei şi luminii”. 

Parabola aminteşte că fecioarele neînţelepte au uitat ce este milostenia. Fără candela aprinsă (făclia credinţei), nimeni nu vede drumul spre Iisus, spre “Cămara Mirelui”.

Marțea Mare. Pilda talanților

A doua pildă, cea a înmulţirii talanţilor, amintită în Marțea Mare, îndeamnă la folosirea eficientă a tuturor darurilor primite de fiecare creştin de la Dumnezeu. Creştinul trebuie folosească aceste daruri şi să le îmbogăţească pentru folosul său şi al semenilor.

Iată ce spune pilda talanților! Un om bogat a plecat pentru o vreme din localitatea natală, iar la plecare şi-a chemat slugile şi le-a dăruit bani: unuia, cinci talanţi, altuia, doi talanţi şi celui de-al treilea, un talant. Când s-a întors acasă, şi-a chemat slugile şi le-a întrebat cum au valorificat talanții primiți. Cel care a primit cinci talanţi a mai câştigat încă cinci talanţi, cel care a avut doi talanţi i-a înmulţit şi el, câştigând tot pe-atât. În schimb, cel care a avut un talant l-a îngropat în pământ şi n-a câştigat nimic.

Stăpânul le-a mulţumit celor două slugi și s-a bucurat de câştigul obținut, însă cel care a îngropat talantul a fost certat, iar banul lui a fost dăruit celui care a câştigat mai mult. Pilda aceasta ne învaţă că avem datoria să valorificăm fiecare dar primit. 

Săptămâna Patimilor: MARŢI – tradiții, superstiții, obiceiuri

Săptămâna premergătoare Paștilor, Săptămâna Mare /  Săptămâna Patimilor este ultima perioadă din Postul Paștilor, cea în care creștinii se pregătesc pentru întâmpinarea sărbătorii Învierii Domnului. În această săptămână se face curățenie generală în gospodării.

Curțile sunt măturate, şurile sunt curăţate de gunoaie, gardurile sunt reparate, șanțurile sunt curățate de nămol și adâncite.

În Marțea mare din Săptămâna Patimilor se aspiră, se dă cu mătura, se spală geamuri şi se fac treburile grele pe lângă casă. Marţea Mare este ultima zi în care gospodarii mai pot face treburi pe câmp sau în care se mai spală şi se calcă.

Rugăciunea pentru Marțea Mare

Doamne Dumnezeul meu! Osândit stau înaintea Feţei Tale celei Sfinte, şi-mi mărturisesc nevrednicia, neputinţa şi sărăcia mea cea mare. Pentru aceasta mă rog Ţie, o, Izvor dulce şi noianul îndurării, deschide stavilele cerului şi plouă asupra mea bunătăţile îndurării Tale, pentru ca să pot scoate lacrimi, să plâng, să spăl şi să curăţesc sufletul meu de întinăciunea păcatelor, cu căinţă tare şi adevărată Şi ca să-mi dai acest Dar, Stăpâne, pun mijlocitor pe Înaintemergătorul Ioan, către care zic: O, învăţătorule al credinţei şi mărite Proorocule, care eşti mai mare decât toţi proorocii, precum Însuşi Fiul lui Dumnezeu te-a numit în Sfânta Evanghelie, tu, care ai arătat poporului pe Stăpânul Hristos, tu, care L-ai botezat în Iordan şi ai văzut cerurile deschizându-se, tu, care ai auzit glasul Părintelui Ceresc şi ai văzut pe Duhul Sfânt ca un porumbel pogorându-se peste El. Rogu-te, ajută-mi cu mijlocirea ta, tu, care stai în cer înaintea judecătorului Veşnic, şi fă să se îndure de mine, că ai multă îndrăzneală înaintea Lui. RECOMANDĂRI Investigație NY Times: Soldații ucraineni au folosit bombe cu dispersie, interzise în baza unei convenții internaționale, în atacuri asupra forțelor ruse Întinde mâna aceea, cu care L-ai botezat şi strică cugetele mele cele rele, şi mă întăreşte să-mi petrec viaţa pe calea cea bună a lui Dumnezeu. O, Proorocule! Luminează-mi mintea cu poruncile Domnului, ca să le ţin minte şi să le păzesc, până la capătul vieţii mele. Şi să stai lângă mine în ora morţii mele, să ma duci pocăit înaintea Stăpânului meu, Dumnezeu. Roagă-te încă şi pentru toată lumea, ca Dumnezeu să dea ajutor creştinilor, şi celor vii şi celor răposaţi, şi să-i odihnească de nevoile cele multe, să le dea toate cele de trebuinţă şi să-i învrednicească Împărăţiei Sale. Amin.”

Articolul precedentCum se deosebeşte carnea de miel de cea de câine – Anunțul făcut de ANSVSA
Articolul următorBombardamente în Fâșia Gaza, marți dimineață – Conflict sângeros