În perioada 1-12 aprilie, în mai multe unități ale Armatei României, s-a desfășurat exercițiul medical multinațional întrunit VIGOROUS WARRIOR 2019 – VW19, care a adus împreună specialiști militari medicali din cadrul Ministerului Apărării Naționale și din alte 38 de țări membre NATO, participanți de la IGSU, DSU și 10 ONG-uri.

Scopul exercițiului l-a reprezentat instruirea în comun în vederea acordării suportului medical multinațional în operațiile desfășurate de NATO.

Spitalul Militar de Urgență „Dr. Alexandru Augustin” Sibiu a participat în cadrul exercițiului cu o echipă formată din 7 ofițeri și subofițeri: Lt.col.dr. Ioan Adrian Popențiu, Mr.dr. Ovidiu Popa, Cpt.dr. Elena Stoian, Plt. Ovidiu Florin Cincă, Plt. Ionuț Amnar, Sg.maj. Alin Stancu și Sg. Constantin Tudosă.

Aceștia și-au desfășurat parte din activitate într-un Spital Militar ROL 3 (Unitate Medicală Modulară Multinațională), dispus la Centrul Naţional de Instruire Întrunită “Getica” / Cincu JNTC, trei cadre militare medicale fiind implicate și pe dimensiunea organizatorică, în calitate de case-manageri la o secvență a exercițiului Vigorous Warrior 2019. Conform scenariului, în noaptea de 11 – 12 aprilie, la metrou, în stația „Piața Romană”, un număr impresionant de echipaje de prim ajutor au intervenit pentru salvarea a circa 200 de victime care au fost surprinse de o explozie.

Un alt moment aparte în cadrul scenariului Vigorous Warrior 2019 l-a constituit și evacuarea a 7 militari răniți de la formațiunea medicală ROL 3 din

Cincu la Spitalul de Urgență Militar „Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu, pentru intervenții specializate.

Evacuarea răniților s-a executat atât pe cale aeriană cu o aeronavă tip MEDEVAC (evacuare medicală) aparținând Bazei 71 Aeriană ”General Emanoil Ionescu” de la Câmpia Turzii, cât și terestră cu 3 autospeciale SMURD.

La sosirea victimelor la Spitalul de Urgență Militar ”Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu, Nucleul de Coordonare pentru Situații de Urgență al spitalului a declanșat activitățile specifice codului roșu pentru situații de urgență, activând Planul MASSCAL (mass casualty), sub îndrumarea Mr.dr. Sorin Ifrim și sub conducerea comandantului spitalului, Col.dr. Doru Moga.

În semn de apreciere pentru implicarea şi dedicarea dovedite în îndeplinirea misiunilor încredințate în timpul exercițiului Vigorous Warrior 2019, astăzi, într-un cadru festiv, personalului militar medical participant, din cadrul Spitalul de Urgență Militar ”Dr. Alexandru Augustin” din Sibiu, i s-au decernat certificate de apreciere.

Prin misiunile îndeplinite cu profesionalism de militarii români, prin participarea la exerciții de anvergura Vigorous Warrior 19 continuăm să demonstrăm că structurile medicale ale NATO dar și cele civile sunt capabile să exercite actul medical întrunit și în folosul trupelor Alianţei și populației civile.

Articolul precedentUn an de închisoare după ce și-a agresat iubita
Articolul următorAngajații de la Secția Autostrăzi Sibiu au curățat zona Agnita de pe A1