Mii de sibieni s-au prins în Hora Unirii, de Ziua Națională a României. Sărbătoarea a fost celebrată alături de autoritățile locale și județene și a debutat cu ceremonia militar religioasă de depuneri de coroane și jerbe.

Cel mai așteptat moment a fost ceremonia militară ce a cuprins defilarea gărzii de onoare, a trupelor și a tehnicii militare, de pe Bulevardul Corneliu Coposu.
“E foarte frumos! Când o să mă fac mare, o să mă fac militar!”, i-a spus un băiețel de circa 4-5 ani mamei sale, în timpul defilării gărzii de onoare.
În total, au participat peste 2.000 de persoane din Garnizoana Sibiu, la sărbătoarea de 1 Decembrie din centrul orașului. La ceremonia de defilare au fost peste 1.000 de persoane, 950 pe jos și 100 în tehnica militară, cu 50 de autovehicule.
De asemenea, cerul Sibiului a fost survolat de zece aeronave de la Câmpia Turzii, respectiv patru elicoptere IAR și șase MIG-uri 21 LanceR.
Ceremonia militară s-a încheiat cu Hora Unirii, în Piața Unirii, unde s-au prins mii de sibieni, unii îmbrăcați în costum popular.
La evenimentul festiv au luat parte autorități locale și județene, precum și vicepremierul României, Raluca Turcan.
“Aniversăm astăzi cea mai importantă realizare a românilor: Marea Unire! 1 Decembrie ne reamintește an de an cât de valoros și de actual este patrimoniul de idei și valori lăsat în urmă de făuritorii României. Elitele intelectuale și politice care au contribuit la această mare realizare a neamului nostru ne impresionează prin exemplul lor de viziune, angajament și iubire de țară. Marea Unire s-a putut înfăptui și a durat pentru că propunea în plan intern drepturi și libertăți așteptate de toți românii, angajamente asumate pe termen lung și o mână de oameni cu demnitate și jertfă față de țară. Astăzi, românii așteaptă o guvernare responsabilă, la înălțimea moștenirii care ne-a fost încredințată, vor lideri politici cinstiți, iubitori de țară, care să-și propună obiective politice ambițioase pentru România și care să se pună în slujba oamenilor, nu a intereselor personale. Trebuie să ne întrebăm ce putem face pentru a ne ridica la înălțimea fruntașilor noștri. Cu ce putem contribui pentru a face din România țara pe care toți ne-o dorim? Cu demnitate, cinste și respect putem să punem bazele dezvoltării României. La mulți ani, români! La mulți ani, România!”, a fost mesajul lui Turcan.
Până la ora 13, cei interesați să descopere tehnica militară au putut vizita expoziția din parcarea Teatrului Național “Radu Stanca” din Sibiu. Cu această ocazie, au fost realizate ateliere cu armament ușor și greu și au fost prezentate autospeciale specifice activității AFT “Nicolae Bălcescu” Sibiu, ISU Sibiu, IJJ Sibiu și IPJ SIbiu.

Articolul precedentAlba Iulia : Istoria Zilei Naționale și Marea Adunare
Articolul următorÎnceput de decembrie cu frig. În weekend, vremea se încălzește