Consiliul Local Sibiu a aprobat, joi, o serie de modificări importante în colectarea selectivă a deșeurilor din gospodării.

“Legislația în domeniu s-a modificat prin OG 74/2018 prin care se impune aplicarea sistemului de plată numit “Plătește pentru cât arunci”. Primăria Sibiu este astfel obligată să adopte modificările, în caz contrar autoritățile și cetățenii urmând să plătescă taxe suplimentare pentru colectarea incorectă a deșeurilor din gospodării”, spune Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Ce modificări se fac
În primul rând, este vorba despre creșterea cuantumului taxei de salubrizare, de la 7,89 lei/persoană/lună la 9,5 lei/persoană/lună. Acesta va fi noul tarif de bază aplicabil din 1 iunie 2019.
“Precizăm că această creștere a tarifului este motivată, printre altele de introducerea ”Contribuției la Economia Circulară” pentru deșeurile depozitate care a determinat o creștere a tarifelor pe tona de deșeuri după cum urmează: 30 lei/tonă în 2019 și 80 lei/tonă în anul 2020, precum și de investițiile pe care operatorul Soma le-a făcut pentru implementarea modificărilor în sistemul de colectare: 17.000 pubele albastre pentru colectarea hârtiei și cartonului la case; 3 noi auto-compactoare pentru colectarea deșeurilor reciclabile (plastic, metal, hârtie, carton și sticlă); 45.000 de cipuri pentru pubelele negre (rezidual) și pentru containerele de la platforme; 25 de sisteme de citire a cipurilor și telemetrie pe auto-compactoarele SOMA; software-ul și aplicația pentru autorități și cetățeni privind gestionarea sistemului”, explică Primăria Sibiu.
De altfel, se va modifica sistemul de calcul al taxei de salubrizare datorate: O.G. 74/1996 indică această nouă modalitate de calcul. Prin urmare, din 1 iunie sibienii vor plăti Pachetul Serviciilor de Salubrizare de Bază în cuantum fix de 9.5 lei/lună, iar din ianuarie 2019 pot fi taxați suplimentar în funcție de volumul de deșeuri pe care le predau operatorului Soma și în funcție de cât de corect selectează deșeurile.
Pachetul de servicii de bază cuprinde un număr de ridicări ale pubelei negre (rezidual) și a celei maro (biodegradabil). Cetățenii, însă, pot solicita o suplimentare a numărului de ridicări, în funcție de volumul de deșeuri pe care îl generează. Pentru această suplimentare vor plăti în plus, raportat la numărul de pubele ridicate suplimentar la case sau la numărul de containere în cazul platformelor publice, pentru această situație costul suplimentar urmând să fie împărțit între toți locatarii arondați acelei platforme.
Având în vedere aceste modificări, noua taxă va include următoarele elemente: pachet de Servicii de Salubrizare de Bază (PSSB) – abonament lunar care include un număr de ridicări lunare ale pubelei negre (rezidual) și maro (biodegradabile) = 9,5 lei/pers/lună; regularizarea taxei – semestrial, se va calcula costul ridicărilor suplimentare ale pubelei/containerului pentru deșeurile reziduale; eventuale penalități – penalitățile se vor aplica în două cazuri. Primul – atunci când aruncă mai mult rezidual decât cel prevăzut în pachetul de bază. Al doilea – atunci când cetățeanul/cetățenii nu au selectat corect deșeurile în pubela corespunzătoare, amestecând tipurile de deșeuri.
Dat fiind faptul că este vorba de modificări importante în sistem cu care cetățenii trebuie să se obișnuiască, regularizarea și penalizările se vor aplica numai de la 1 ianuarie 2020.
“Pentru ca cetățenii să înțeleagă aceste modificări, Primăria Sibiu în colaborare cu operatorul Soma vor iniția în luna iunie o campanie de informare prin care vor fi distribuite broșuri informative adaptate la fiecare caz: gospodărie la casă, apartament la bloc, apartament în condominii. Campania va fi adaptată și pentru cei mici, Primăria Sibiu urmând să o deruleze cu motto-ul ȘI ÎN GUNOI SUNT SUPER-EROI. Eroii de bandă desenată numiți Tanti REZ, BIOrel, Marie HÂRTIE, PETrică și MiTICLĂ vor explica celor mici cum se colectează selectiv corect”, explică reprezentanții Primăriei Sibiu.

Articolul precedentSute de oameni la Marșul Anti-Fumat, organizat în centrul Sibiului
Articolul următorDoi elevi au fugit din curtea școlii. Au fost găsiți de polițiști după cinci ore, într-un autobuz