Vineri, 22 februarie, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu prezintă în avanpremieră, la sala mare, spectacolul cu piesa „Ierusalim” de Jez Butterworth, în regia sibianului Bogdan Sărătean.

Muzica spectacolului, compusă de tânărul Claudiu Fălămaș, aduce spectatorului un mix de emoții dintre cele mai variate: de la calm și seninătate la deznădejde, de la dezgust, furie, suferință la dragoste, speranță și încredere, după cum spun reprezentanții TNRS.

„Mi-a plăcut textul lui Jez Butterworth, „Ierusalim”, încă din 2014, când a fost prezentat ca spectacol lectură în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Nici nu am îndrăznit să mă gândesc atunci că voi compune muzica pentru acest spectacol, cinci ani mai târziu. Lumea din „Ierusalim” e o lume a periferiilor, a problemelor aferente periferiilor, a mizeriei din noi și din jurul nostru. Ce am încercat eu să fac prin fiecare partitură a fost să aduc bucuria, sensibilitatea, emoția, care nu sunt atributele exclusive ale lumii bune, sunt trăiri și ale celor mai puțin norocoși, din periferiile orașelor. Umanitate este și acolo, unde aparent nu mai e nimic. Avem două lumi muzicale: lumea magică, unde muzica vine din pământ din copaci, din pădure, din frunze, din aer, de departe, de nicăieri, de peste tot. Muzica lăuntrică. Muzica pământului. Muzica străbunilor, strămoșilor Byron, care sunt îngropați în pământul acela – şi lumea reală. Lumea pământeană. Muzica punk, tek, electro. Muzica party-urilor. Muzica drogurilor și protestelor la adresa sistemului în care trăim. Sunetul tobei, prezent în diferite forme, leagă, încheagă cele două lumi muzicale. Mă bucură forma în care compoziția mea muzicală îmbracă acest text, mă bucură receptivitatea actorilor TNRS și mai ales forța pe care actorii din distribuție o dau partiturilor mele. Sper ca emoțiile pe care am încercat să le codific în muzica acestui spectacol să ajungă la pubic”, spune Claudiu Fălămaș

Claudiu Fălămaș (născut în 1990) a absolvit cursurile Departamentului de Artă Teatrală (licență și master), din cadrul Facultății de Litere și Arte, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Deși în multe dintre proiectele la care a participat s-a afirmat ca actor („Romeo și Julieta”, „Visul unei nopți de vară”, „Scrisori Pierdute”, toate în regia lui Bogdan Sărătean), Claudiu Fălămaș s-a remarcat și prin talentul său muzical, creând atât performance-uri inspirate, de cele mai multe ori, din opera poetică a unor scriitori celebri autohtoni și universali („BEAT BUKOWSKI”, „Trenul cu 2 locomotive”), cât și muzica pentru diverse spectacole sibiene.

Spectacolul „Ierusalim” îi are în distrbuție pe actorii TNRS Florin Coșuleț, Mihai Coman, Pali Vecsei, Ioan Paraschiv, Cătălin Pătru, Veronica Arizancu, Cristina Ragos, Cendana Trifan, Viorel Rață, Cristian Stanca, Serenela Mureșan, Codruța Vasiu, Vlad Robaș. Alături de aceștia din distribuția spectacolului face parte și copilul Dragoș Bucșa dar și găina Rouzi și peștele Leonard. Spectacolul va avea premiera sâmbătă, 23 februarie, și va putea fi revăzut pe 17 martie și 10 aprilie.

Bilete online, la aceleași prețuri ca în Agenția Teatrală

Programul complet de spectacole al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu este publicat pe site-ul oficial al TNRS: www.tnrs.ro/program. Tot de pe site-ul oficial al teatrului, pot fi cumpărate și biletele pentru spectacole, fără niciun comision sau cost suplimentar. Biletele cumpărate online pot fi prezentate la intrarea în sala de spectacol, în format electronic, direct de pe telefon, nefiind necesară printarea lor.

Articolul precedentSibian reținut după ce și-ar fi înșelat clienții care închiriau mașini de la el. Prejudiciul creat e de aproximativ 140.000 de lei
Articolul următorUltima deplasare pentru FC Hermannstadt înaintea play-out-ului