26 de elevi și foști elevi ai Liceului de Artă din Sibiu, parte dintre ei membri ai Orchestrei de tineret a Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” au susținut la sfârșitul lunii martie un concert la Biserica Saint-Laurent din Rennes. Evenimentul face parte din proiectul „Orchestra tinerilor din Haute-Bretagne și Orchestra din Sibiu: schimb muzical și cultural între tineri muzicieni” și este o manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019.

În cadrul parteneriatului existent între Departamentul Ille-et-Vilaine din Franța și Județul Sibiu tineri sibieni și bretoni își dau întâlnire într-un schimb de experiență, intercultural și muzical. Proiectul „Orchestra tinerilor din Haute-Bretagne și Orchestra din Sibiu: schimb muzical și cultural între tineri muzicieni” se derulează în perioada 27 martie – 20 august. Într-o primă parte a proiectului, Orchestra din Sibiu, însoțită de 6 cadre didactice, coordonată muzical de dirijorul Andrei Crăciun și condusă de prof. Daniela Ioana Sacarelis, directorul Liceului de Artă Sibiu, a vizitat, în perioada 27-31 martie, partenerii din regiunea Bretania, din Franța.

Cu ocazia aniversării a 20 de ani de înfrățire a orașelor Rennes și Sibiu, Orchestra de Tineret din Rennes a propus colaborarea sub titlul „Europa în muzica”. Propunerea francezilor a fost primită cu entuziasm de conducerea Liceului de Artă, precum și de dirijorul orchestrei liceului. Atât profesorii, cât și elevii au fost deosebit de încântați de ocazia de performa pe o altă scenă europeană, după ce de-a lungul a trei ani de parteneriat în cadrul Proiectului Erasmus + “Notes of Europe” 2015-2018, au acumulat experiență în a cânta în orchestre mari, cu elevi din alte țări și sub bagheta unor dirijori străini.

Cele două orchestre au efectuat repetiții comune și a fost susținut un concert în Rennes. Repertoriul Orchestrei sibiene în cadrul concertului a fost stabilit de comun acord între cei doi dirijori, prof. Andrei Crăciun și prof. Gaetan Manchon, conținând atât muzică clasică cât și muzică din film. Au fost interpretate piese precum “Petite Suite” de Claude Debussy, „Rapsodia Româna Nr. 2” a lui George Enescu, “Couleurs” de M. Dutilleux, uvertura operei “Un giorno di regne” de Giuseppe Verdi, „Muzica” de George Grigoriu, uvertura operei ”Belle Hélène” de Jacques Offenbach, dar și piese de Bach, Fauré aranjament după lucrarea lui John Williams a coloanei sonore din celebrul film “Star Wars” și aranjament pentru orchestră a formației „Survivor ” la piesa “Eye of The Tiger”. Evenimentul „Europa prin muzică” a avut loc vineri, 29 martie, ora 20, la Biserica Saint-Laurent din Rennes.

Delegația sibiană a fost primită în cadrul oficial la Primăria orașului Rennes și la Departamentul Ille et Vilaine, purtându-se discuții pe tema parteneriatului existent între cele două regiuni europene. De asemenea, sibienii au efectuat un tur cultural în Departamentul Ille et Vilaine, vizitând centrul istoric al orașului Rennes, orașul Saint-Malo, port la Marea Mânecii, situat în nord-vestul Franței, dar și Muntele Saint – Michel, cu grădinile și mănăstirea cu același nume, unul dintre simbolurile acestei țări, care face parte din Patrimoniul Mondial Cultural UNESCO.

Din programul activităților comune nu a lipsit o seară muzicală tradițională și un workshop de dansuri populare bretone, susținut împreună cu profesorii și familiile elevilor francezi care au cazat delegația sibiană pe toată perioada vizitei.

Această colaborare va continua printr-o a doua întâlnire între cele două orchestre, care va ave loc în România ,în perioada verii anului curent.

Proiectul „Orchestra tinerilor din Haute-Bretagne și Orchestra din Sibiu: schimb muzical și cultural între tineri muzicieni” manifestare organizată în cadrul Sezonului România-Franța 2019, este susținut de Consiliul Județean Sibiu și se derulează prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul-Junii” Sibiu. Proiectul beneficiază de sprijinul Asociației «Solidarité 35 Roumanie», Asociației de prietenie «Ille et Vilaine – Sibiu» și al Consiliului Departamental Ille et Vilaine. Proiectul este finanțat de Ministerul Afacerilor Externe.

Născut dintr-o voință politică comună, Sezonul România-Franța 2019 coincide cu Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, dar și cu celebrarea a două Centenare: cel al Marii Uniri, implicit al României moderne, respectiv centenarul sfârșitului primului Război Mondial.

Sezonul are ca vocație reînnoirea imaginii și percepției pe care țările noastre le au una față de cealaltă și întărirea legăturilor economice, științifice și culturale, ce ne leagă în mod istoric.

Sezonul România – Franța va dezvălui dinamismul și imaginația creatorilor și companiilor, ca o oglindă a societăților, ancorate în secolul XXI, dar urmărind istoria împărtășită și francofonia comună. Astfel, va reafirma atașamentul nostru față de o Europă a păcii, a ideilor și a cooperării.

Articolul precedentPeste 20 de incendii de vegetație în județul Sibiu, de la începutul lui aprilie
Articolul următorȘoferii, depistați la volan cu permisul suspendat sau băuți