Astăzi, 1 martie, în fața Tribunalului Sibiu, aproximativ 20 de magistrați s-au adunat pentru un protest mut împotriva modificărilor aduse Legii Justiției. În cadrul aceluiași protest, în jur de 70 de membrii ai mișcării „Vă vedem” au venit pentru a-i susține pe magistrați.

Timp de 20 minute, magistrații au stat tăcuți și aliniați în fața instituției ținând în mână pancarte prin care cereu „Independența Magistraților” sau „Stat de Drept”, în timp ce erau aplaudați de membrii „Vă vedem”, care scandau „Cinstre lor, cinste Magistraților” sau „Nu cedați, magistrați”.

La finalul protestului magistrații au spus că, la Sibiu se va suspenda activtatea de judecată în perioada 4 – 8 martie, în intervalul orar 10:00 – 11:00, ca formă de protest adusă modificării aduse Legilor Justiției. Membrii „Vă vedem” vor continua să vină în protestul de susținere până Duminică, 4 martie, și mai apoi, ori de câte ori va fi nevoie.

„Puterea judecătorească funcționează ca o putere în stat, așa cum este și arată că refuză să execute acest program de pervertire totală a justiției pe care PSD și ALDE vor să-l pună în aplicare. Magistrații alături de stradă și alături de acea parte din opoziție care, în sfârșit, s-a trezit ținem România în Europa. Ceea ce fac magistrații în aceste zile este să țină România în Europa”, spune Radu Vancu, membru „Vă vedem”.

Marți, 26 februarie, Adunarea Generală a judecătorilor din cadrul Tribunalului Sibiu a fost convocată de o treime din judecătorii instanței, potrivit dispozițiilor art. 17 al.2 din Regulamentul de ordine interioară al instanțelor judecătorești, pentru a lua în dezbatere Analizarea efectelor Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2019.

În urma acestor dezbateri s-a ajuns la un puct de vedere care urmează să fie înaintat Consiliului Superior al Magistraturii – Secția de Judecători. Acestea sunt:

– Apreciază că nu este îndeplinită condiția urgenței prevăzută de art.115 alin.4 din Constituţie cu privire la majoritatea modificărilor legislative (cu excepția celor privind admiterea în magistratură şi înlăturarea necorelării din legislaţia anterioară referitoare la punctajul aferent probelor din cadrul concursului pentru promovare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie);

– Îşi exprimă îngrijorarea faţă de nerespectarea de către puterea Executivă a principiului cooperării loiale, prin adoptarea actului normativ menţionat în mai puţin de 24 ore, de la momentul solicitării avizului Consiliului Superior al Magistraturii, punând acest organism în imposibilitatea practică de a-l formula, fiind considerată o lipsă de transparenţă, aceasta fiind a doua ordonanţă de urgenţă a Guvernului României prin care se aduc modificări legilor justiţiei;

– Modul de nerespectare a dispoziţiilor art.132 alin.1 din Constituţie şi a Deciziei nr.33/2018 a Curţii Constituţionale a României prin eliminarea controlului ierarhic superior al actelor emise de procurorul şef al Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie;

– Privind condiţia de „buna reputaţie”, necesară menţinerii în funcţie, se impune definirea unor criterii transparente de apreciere, mai mult că o atare situaţie este deja reglementată, fiind o faptă disciplinară (art. 99 lit. a din L.303/2004), ce atrage răspunderea magistratului gradual, raportat la gravitatea abaterii. În acest context nu este justificată nici adoptarea modificării în regim de urgenţă şi nici explicabilă introducerea unei condiţii a cărei neîndeplinire conduce direct la excluderea din magistratură, atâta timp cât există deja reglementată o procedură cu acelaşi rezultat posibil, dar în concordanţă cu gravitatea abaterii disciplinare.

Articolul precedentVacanță aprobată. Recuperarea cursurilor începe de mâine, 2 martie
Articolul următorPrimăvara a venit cu premii pentru 15 abonați ai Apă Canal