A început cea de-a zecea ediție a Lunii Europene a Securității Cibernetice (European Cybersecurity Month – ECSM), eveniment care promovează securitatea online în rândul utilizatorilor europeni. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) este parte a proiectului-pilot ECSM și coordonator național al campaniei de conștientizare încă din 2012.

Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA)  a început, împreună cu statele membre UE, activitățile campaniei de conștientizare a ECSM. Luna Europeană a Securității Cibernetice din acest an a fost lansată oficial de Margaritis Schinas, vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viață european. Urmăriți videoclipul aici.

Cu ocazia aniversării a zece ani, ediția din 2022 a ECSM se va concentra pe două tematici de interes, corespondente celor mai întâlnite tipuri de amenințări la nivel mondial – PHISHING și RANSOMWARE. Cu acest prilej, o serie de activități vor avea loc în fiecare stat membru UE pe parcursul lunii octombrie.

Conferințele, atelierele, sesiunile de formare, seminarele online și chestionarele sunt unele dintre numeroasele activități organizate de ENISA și de statele membre. Activitățile campaniei la care pot participa utilizatorii sunt disponibile pe site-ul ECSM. Pentru a promova mai bine materialele din cadrul campaniilor de conștientizare ale statelor membre și pentru a prezenta activitățile părților interesate, ENISA a adăugat în acest an inițiativa ‘premiile ECSM’ pentru cele mai reușite materiale de conștientizare.

În cele din urmă, obiectivul campaniei ECSM este de a consolida reziliența sistemelor și serviciilor UE, permițând cetățenilor să acționeze ca firewall-uri umane eficace și, astfel, să facă un pas mai departe către o societate mai pregătită în materie de securitate cibernetică.

Ediția 2022 a ECSM își propune să ajungă la profesioniști cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani din toate sectoarele economiei, concentrându-se în special pe IMM-uri. De asemenea, ECSM 2022 este destinată comunității de afaceri europene în ansamblu și persoanelor a căror activitate depinde de tehnologiile și instrumentele digitale.

Luna Europeană a Securității Cibernetice din 2022 coincide cu aniversarea a 10 ani de la lansarea unui proiect-pilot în 2012. În prezent, campania face parte integrantă din acțiunile menite să pună în aplicare dispozițiile EU Cybersecurity Act privind sensibilizarea și educația utilizatorilor europeni.

“În ultimii ani, atacurile asupra utilizatorilor europeni au devenit din ce în ce mai dese și mai complexe. Din păcate, infractorii cibernetici reușesc de multe ori să compromită, cu investiții minime, sisteme informatice, website-uri sau dispozitive. Securitatea cibernetică este o responsabilitate comună, astfel că este nevoie ca fiecare dintre noi să ne actualizăm frecvent rutina și igiena de securitate zilnică, pentru a ține pasul cu aceste amenințări. Luna Europeană a Securității Cibernetice oferă o serie de instrumente extrem de utile pentru utilizatorul obișnuit, prin care acesta poate deprinde reflexe de securitate vitale, atunci când activează în mediul online”, subliniază Dan Cîmpean, Directorul DNSC.

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: “Unele dintre cele mai mari riscuri pentru sistemele și rețelele noastre IT pot apărea prin erori umane. Învățând cum să rămânem în siguranță în spațiul cibernetic este o sarcină zilnică pentru noi toți, iar Luna Europeană a Securității Cibernetice ne va ajuta să facem progrese în acest sens.”

Margaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene pentru promovarea modului nostru de viață european, a declarat: “Luna Europeană a Securității Cibernetice este o activitate emblematică, care face parte din eforturile noastre de a ajuta cetățenii și părțile interesate din UE să fie în siguranță online. Protejăm UE printr-o colecție de acțiuni de asigurare a securității. Avem nevoie de cetățeni informați care fac parte din uniunea noastră de securitate. Campania din acest an îi va ajuta pe toți să învețe și să înțeleagă cum să se protejeze în viața de zi cu zi de noile amenințări emergente, cum ar fi ransomware-ul.”

Thierry Breton, comisarul european pentru piața internă, a declarat: “Pe măsură ce societățile noastre devin din ce în ce mai interconectate, riscul cibernetic se extinde. Una dintre cele mai bune modalități de a ne proteja este prin instruire și alfabetizare cibernetică, inclusiv în viața de zi cu zi. Despre asta este vorba pe parcursul campaniei ECSM, care și-a dovedit bine valoarea în ultimii 10 ani.”

Juhan Lepassaar, directorul executiv al ENISA, a adăugat: “Numărul atacurilor online de succes ar putea fi redus foarte mult dacă mai mulți oameni ar ști cum să le detecteze și să reacționeze. Despre asta sunt activitățile Lunii Europene a Securității Cibernetice. Noile premii introduse în acest an vor oferi mai multă vizibilitate și stimulente pentru a dezvolta instrumente și campanii pentru cetățenii UE. Acesta marchează un nou pas în dezvoltarea pe zece ani a ECSM. Construirea unei Europe sigure și de încredere din punct de vedere cibernetic înseamnă, de asemenea, să ajute toate întreprinderile să prospere într-un mediu digital sigur.”

Premiile ECSM

Premiile ECSM reprezintă o nouă inițiativă care se încadrează în activitățile campaniei ECSM. Aici, reprezentanții statelor membre implicați în acest proces vor vota în fiecare an pentru cele mai inovatoare și impresionante materiale produse pentru campaniile anterioare ale ECSM. Statele membre UE au fost invitate să voteze dintr-o listă de materiale de campanie prezentate în concurs.

Pentru premiile din 2022, materialul câștigător va fi tradus în toate limbile UE și va fi promovat din nou în cadrul campaniei din anul în curs. ENISA își propune să organizeze această competiție în fiecare an.

Phishing și Ransomware, pe scurt

Phishing-ul este un tip de atac efectuat într-o comunicare digitală. Victima vizată este atrasă să furnizeze informații cu caracter personal, date financiare sau coduri de acces de către un atacator care pretinde a fi de încredere. Singura modalitate de a contracara aceste atacuri este de a pregăti utilizatorii pentru astfel de amenințări și de a le oferi instrumentele și trucurile potrivite pentru a le detecta și a evita să cadă în capcane.

Ransomware-ul a fost identificat ca fiind cel mai devastator tip de atac de securitate cibernetică din ultimul deceniu, cu impact asupra organizațiilor de toate dimensiunile din întreaga lume. Este un alt tip de atac digital, care permite actorilor de amenințare să preia controlul asupra activelor țintei și să solicite o răscumpărare în schimbul disponibilității și confidențialității acestor active.

Articolul precedentPrețul energiei pe bursă, de 4 ori mai mare în august 2022 față de anul trecut
Articolul următorUtilizatorii Instagram din România continuă să fie țintiți cu atacuri de tip phishing prin SMS sau mesaje private în aplicație