Organizația Mondială a Sănătății menționează că a luat această decizie pentru a simplifica discuțiile, dar și pentru a evita stigmatul din jurul numelor asociate cu țările de unde au provenit aceste tulpini. Nu cu mult timp în urmă, India a criticat numirea variantei B.1.617.2, prima detectată în țară în luna octombrie, ca “varianta indiană”, deși OMS nu a denumit-o oficial așa niciodată.  

Niciun stat nu ar trebui să fie stigmatizat pentru detectarea și raportarea variantelor ”, a spus șeful departamentului tehnic Covid-19 al OMS, Maria Van Kerkhove. Aceasta a mai cerut “supravegherea vigilentă” a tulpinilor și distribuirea datelor științifice pentru a ajuta la oprirea răspândirii. 

Noul sistem de numire se va referi atât la variantele care determină îngrijorare (VOC), dar și la cele de interes (VOI), iar o listă completă a denumirilor va fi publicată pe site-ul OMS. De asemenea, literele grecești nu vor înlocui numele științifice deja existente. Dacă mai mult de 24 de variante vor fi oficial identificate, sistemul de litere grecești va fi epuizat, și un nou program de redenumire va fi anunțat. 

Nu spunem să înlocuim B.1.1.7, ci doar să încercăm să facem un dialog despre aceste tulpini mai accesibil oamenilor de rând ”, a adăugat Van Kerkhove.

Luni, un consilier al guvernului britanic a declarat că țara se află în etapele timpurii ale unui al treilea val de infectări, cauzat parțial de Delta, sau varianta indiană. Aceasta s-ar răspândi mai rapid decât Alpha (varianta britanică din regiunea Kent), care a fost responsabilă pentru creșterea cazurilor în Regatul Unit iarna trecută.

Sursă: BBC / Biziday

Articolul precedentPlanul de relansare post-COVID-19, aprobat de statele membre UE
Articolul următorȘeful OMS avertizează că pandemia nu s-a terminat: “Ar fi o eroare monumentală ca vreo ţară să creadă că pericolul a trecut”